Головна Новини Президент вважає що потрібно провести аудит культурної спадщини

Президент вважає що потрібно провести аудит культурної спадщини

Янукович

ЯнуковичПерш ніж перейти до реформування законодавства у сфері збереження національної культурної спадщини, необхідно завершити її всеукраїнський аудит. 
На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович під час Громадської гуманітарної ради, – інформує прес-служба глави держави.
Глава держави нагадав, що розпочати цю роботу він доручив на засіданні Гуманітарної ради у червні цього року. «Розраховую, що Міністерство культури забезпечить виконання цього доручення у найстисліші терміни», – наголосив Янукович.
Президент також доручив у найближчий час доопрацювати розроблений Міністерством культури законопроект «Про національну культурну спадщину». «Беремо законопроект за основу, але його треба ще доопрацювати. У часі ми обмежені – до середини грудня – щоб ми в цьому році подали його до Верховної Ради», – сказав Віктор Янукович.
Міністр культури Михайло Кулиняк зауважив, що розроблений Мінкультури законопроект «Про національну культурну спадщину» не лише об’єднує три діючі закони – «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини» і «Про ввезення, вивезення та повернення культурних цінностей». «Вперше в українському законодавстві чітко прописано питання захисту світової спадщини ЮНЕСКО та береться під захист нематеріальна культурна спадщина – наші пісні, традиції, обряди», – повідомив М. Кулиняк.
За словами міністра, законопроект законодавчо закріплює за археологічними пам’ятками статус національної спадщини і повністю виключає можливість їх приватизації. «Під захист закону потрапляють не тільки нерухомі археологічні об’єкти, а й всі археологічні колекції… І чи не найголовніше – закон пропонує відновити археологічну експертизу при відведенні землі під будівництво та посилити відповідальність за порушення законодавства для охорони культурної спадщини», – зазначив М. Кулиняк.