Головна Новини Померти у Тернополі дорого і клопітно

Померти у Тернополі дорого і клопітно

Щонайменше 4 тис. грн витрачають на поховання покійника у Тернополі його родичі. Але найважче їм витримати паперову тяганину. Адже тернополяни замість того, щоб бути біля померлого, змушені бігати між інстанціями, збираючи різні довідки та оформляючи купу паперів – пише 20 хвилин.

– Похорон – це дуже дороге задоволення! – каже тернополянка Ірина Новіцька, яка місяць тому поховала свого 60-річного батька.

Хоча ці речі не можна порівнювати, але їй видалося, що навіть невелике весілля “тягне” менше грошей. Адже поховання батька родині офіційно обійшлося у 4 тис. грн. І це – не враховуючи поминального обіду, на який запросили родину та друзів після служби у храмі на дев’ятий день. Це потягнуло майже стільки ж, як ще одні похорони. Не брали до уваги при підрахунку і витрат на одяг та взуття для покійного. Не додавали до суми також грошей, які пішли на подяку священику, який проводив панахиду та похорон. Якщо порахувати все, буде важко вкластися навіть у 10 тисяч.

Гонитва між установами

Фінансові витрати – це одне. Слід ще подбати про безліч довідок-документів, без яких небіжчика не поховають. Передусім потрібно одразу викликати міліцію та швидку, аби засвідчили факт смерті. Згодом правоохоронцям треба донести купу довідок і ксерокопій. Із довідкою з міліції треба звернутися до поліклініки. Там випишуть довідку про причину смерті. І з цим документом уже слід вирушати до РАЦСу за свідоцтвом про смерть. Без нього не поховають. У РАЦСі видають ще документ, який потрібно віднести в управління Пенсійного фонду, аби виділили допомогу на поховання.

– Запевняю, родичам померлого дуже важко встигнути оббігати всі інстанції, якщо нікому допомогти, – додає пані Новіцька. – Особливо, якщо це трапилося, як і в нас, у вихідний.

Батько тернополянки помер у ніч з суботи на неділю. У поліклініці у вихідний чергував лікар. Однак, якби жінка звернулася до медиків годиною пізніше, нікого не застала б. І за довідкою, без якої не видадуть свідоцтва про смерть, довелося б йти аж у понеділок. Через це родина мусила б перенести поховання на день.

– Ми й не знали, що труну і все решта можна в Тернополі купити в неділю, навіть уночі, – пригадує пані Новіцька. – Звісно, все оформляли і це сплачували у міській “Ритуальній службі”, коли мали на руках свідоцтво про смерть. Але труну ми придбали ще вночі, а виділили місце та оформили замовлення вранці в неділю ще без документів.

Щоправда, довелося додатково сплатити 100 грн за доставку труни додому. У вихідний в СКП “Ритуальна служба” транспорт був зайнятий, але працівники допомогли зв’язатися з приватниками, які не лише доправили труну за адресою, а й допомогли занести додому.

Не ховали “без папірця”

Тернополянин Ігор Буяк приблизно місяць тому хоронив матір. Чоловік каже, що документи вдалося оформити без проблем. Для поховання все придбали – також швидко. Однак усі зусилля мало не пропали через відсутність одного папірця.

– Сім років тому помер батько, тоді місце виділили для двох. Мама попросила поховати її біля чоловіка, коли вона помре, – пригадує пан Буяк. – Тепер це трапилося. Усе для поховання підготували, але за кілька годин до панахиди з’ясувалося, що поховати матір біля її чоловіка ми не можемо, адже не маємо відповідного документу.

Тернополяни прийшли у СКП “Ритуальна служба”, щоб все узгодити. У них запитали, чи є спеціальне свідоцтво для поховання. Мовляв, лише так вони зможуть довести, що те місце справді належить їм.

– Це було жахливо, – додає чоловік. – За кілька годин мав відбутися сам похорон, а ми стояли в конторі, де її працівники перегортали шухляди у пошуках свідоцтва про поховання. Вони припускали: якщо у дітей такого документа вдома немає, він має бути в “Ритуальній службі”.

Папір так і не знайшли. Однак підказали, що довести свою причетність до зазначеної землі можна за допомогою свідоцтва про смерть батька. Оформити всі документи родичам вдалося мало не впритул до початку панахиди.

Похорон із… майже тамадою

– Півроку тому їздила до Одеси на похорон бабусі, – пригадує тернополянка Олена (прізвища просила не називати – прим. ред.). – Може, одесити так наблизилися до Європи? Але сам похорон мало нагадував проведений за галичанськими звичаями.

Уперше жінка здивувалася, коли приїхала додому до бабусі, а родичі пояснили, що небіжчицю забрала ритуальна компанія, що організовує похорон. Мовляв, привезуть померлу відразу на цвинтар. Тож – ніякого прощання вдома: з моргу – на цвинтар.

– Це, з одного боку, добре, бо родичі не втомлюються, проводячи ночі біля небіжчика, – припускає пані Олена. – Але з іншого – ми із сестрою навіть не попрощалися з бабусею.

Сама церемонія, яку проводив представник фірми у спецвбранні, була вишуканою, але якоюсь сухою, як описує жінка. Її шокували фрази на зразок: “Дорогие скорбящие, подойдите к нашей усопшей и попрощайтесь” та “Дорогие скорбящие родственники, обратите внимание! Мы развязали ручки нашей усопшей и положили веревку в гроб. Сейчас мы развяжем ножки”… Це нагадувало якийсь вишуканий захід.

– Не менше я здивувалася, поглянувши у прайс, аби вивчити, які послуги ще надають ця і подібні на неї фірми з поховання, – пригадує жінка. – Ви не повірите, там навіть був рядок “супроводжувач поминального обіду”. Це щось на зразок нашого тамади…

Ціни і тарифи на ритуальні послуги та товари в Тернополі (у грн)

Труна 500-8000

Хрест 130-245

Вінок 30-450

Покривало під катафалк 200-280

Покривало у труну

95-160

Свічка 0,5-25,0

Оренда залу у Будинку жалоби (вел.) 19 – за годину (діє цілодобово)

Оренда залу у Будинку жалоби (мал.) 17 – за годину (діє цілодобово)

Вартість послуг у літній/зимовий період (у грн)

Копання могили 2,4 м ручним способом 298/505

Копання могили 2,0 м ручним способом 209/355

Копання могили 2,0 м механізованим способом 194/336

Копання дитячої могили 1,1 м ручним способом 72/121

Послуга автокатафалка ПАЗ (Микулинецька-дім покійника-цвинтар-одна зазначена адреса) 245/350

Послуга автокатафалка ПАЗ (Микулинецька-дім покійника-цвинтар) 267

Послуга авто катафалка для обслуговування похорону Mercedes-Benz 140/147

Послуга авто катафалка для обслуговування похорону Mercedes Sprinter 153/156

Послуга авто катафалка Mercedes-Benz для перевезення труни в морг і до дому замовника 135/143

Послуга авто катафалка Mercedes-Benz для перевезення труни до дому замовника 90/94

За інф. СКП “Ритуальна служба” та приватних фірм з надання ритуальних послуг