Головна Новини Податкова подбала про комфорт клієнтів

Податкова подбала про комфорт клієнтів

податкова

податковаУ рамках проведення кампанії декларування податківці прагнуть створити для громадян, які заповнюють річні декларації про доходи, максимально комфортні умови. З цією метою розгорнуто масштабну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед громадян.
Cтаттею 67 Конституції України сплату податків визначено громадянським обов’язком перед державою та суспільством. Тому одним із головних завдань підрозділів ДПС є налагодження співпраці з платниками таким чином, щоб для одних деклараційна кампанія була зручною, а для інших – результативною.
Аналіз підсумків декларування доходів громадян за минулі роки свідчить про те, що можливість організовувати деклараційні кампанії на більш високому рівні є. Реалізувати цю можливість можна, насамперед, за рахунок цілеспрямованої роботи податківців з підвищення якості обслуговування платників і забезпечення добровільного здійснення ними розрахунків з державою.
Інформацію про порядок декларування доходів можна отримати з різноманітних джерел. На офіційному веб-сайті ДПС України та веб-сайтах регіональних органів ДПС створено окремий розділ під назвою „Декларування доходів громадян”. Тут розміщено всі необхідні нормативно-правові акти, якими регулюється порядок оподаткування доходів фізичних осіб, форма річної декларації, зразок її заповнення, консультації з питань декларування доходів тощо.
Крім того, роз’яснення з питань декларування активно публікуються у ЗМІ. Керівники і провідні фахівці органів ДПС в усіх регіонах проводять особисті зустрічі з громадянами та представниками малого та середнього бізнесу з метою обговорення та вирішення проблемних питань, що виникають при застосуванні податкового законодавства. Для платників також проводяться семінари та практикуми. З питань декларування випускаються тематичні брошури, пам’ятки, буклети і листівки, які зазвичай розповсюджуються під час проведення заходів органами ДПС місцевого рівня.
Громадянин може звернутися за консультацією до контакт-центру Інформаційно-довідкового департаменту ДПС щодня з 8 год. 00 хв. до 20 год.00 хв. (крім суботи та неділі) за номером: 0-800-501-007, а також зателефонувати до податкової інспекції та з’ясувати усі незрозумілі питання щодо порядку заповнення та подання декларації.
У місцях подання декларацій, а часто – і за межами приміщень органів ДПС (супермаркетах, кінотеатрах, ринках тощо) діють консультаційні пункти, в яких активно роз’яснюють порядок застосування норм Податкового кодексу України. З початком деклараційної кампанії у них також можна отримати консультаційну допомогу з питань заповнення та подання декларації.
Бланк декларації, як і відомості щодо її заповнення, можна безкоштовно отримати в органі ДПС за місцем проживання (реєстрації). До речі, для того, щоб громадяни могли звертатися до ДПІ у зручний для них час запроваджено спеціальний режим роботи податківців. Час роботи платників податків, як правило, співпадає з режимом роботи органів ДПС, тому робочий день в інспекціях подовжено до 19-20 години, а також встановлено графік чергування на робочому місці у вихідні дні. Про новий режим роботи органу ДПС за місцем проживання громадянина можна дізнатися за телефоном приймальні або довідкової служби цього податкового органу.
Отже, є всі підстави стверджувати, що для подання декларацій про доходи за минулий рік в органах ДПС створено сприятливі умови. Сподіваємося, що дії податківців сприятимуть формуванню нової ментальності українських громадян, усвідомленню важливості їх ролі в наповненні бюджету та, відповідно, підвищенню рівня добробуту.