Головна Новини Плити демонтували, а родина Стадників готує заяву до суду: продовження конфлікту довкола...

Плити демонтували, а родина Стадників готує заяву до суду: продовження конфлікту довкола “Пантеону Героїв” у Тернополі

На “Пантеоні героїв”, що на Микулинецькому кладовищі у Тернополі, вранці демонтували гранітні плити з могили Віталія Стадника. Директор комунального підприємства “Ритуальна служба” Сергій Тлумацький каже, плити були встановлені без погодження з ним. До пантеону прийшли рідні загиблих військових, повідомляє Суспільне

Демонтували плити з могили військового

Демонтували плити з могили військового. Суспільне Тернопіль

Демонтували плити з могили військового

Демонтували плити з могили військового. Суспільне Тернопіль

Мати загиблого захисника України Тараса Щирби — Надія каже, вона разом з іншими родичами полеглих воїнів влаштували чергування біля могил на Микулинецькому кладовищі.

Надія Щирба

Надія Щирба. Суспільне Тернопіль

“Ми зараз навіть не можемо приходити спокійно молитися, тому що такий інцидент на цвинтарі. Це не повинно так бути. Зараз бійці стоять в холоді під такими обстрілами і якби їм сказати, що за їхніх побратимів воюють на цвинтарі — неможливо повірити”, — розповіла Надія Щирба.

Родичі загиблих військових біля "Пантеону героїв"

Родичі загиблих військових біля “Пантеону героїв”. Суспільне Тернопіль

Директор комунального підприємства “Ритуальна служба” Сергій Тлумацький розповів, що о сьомій ранку демонтували гранітні плити з могилі Віталія Стадника у “Пантеоні героїв”.

Сергій Тлумацький

Сергій Тлумацький. Суспільне Тернопіль

За словами Сергія Тлумацького, роботи біля цієї могили відбувались без погодження з ним. Він надіслав родині Стадників лист-вимогу, щоб вони демонтували надмогильну споруду самостійно.

Лист-вимога від КП "Ритуальна служба" до сім'ї Стадник

Лист-вимога від КП “Ритуальна служба” до сім’ї Стадник. Суспільне Тернопіль

“Фундамент під надмогильну споруду поставлений без дозволу комунального підприємства “Ритуальна служба”, без перепустки. Машина проїхала без дозволів. Підійшла охорона і попросила припинити роботи, ми про це повідомили поліцію. Правоохоронці призупинили роботи, але ввечері роботи якимось чином продовжилися. Сім’ю Стадиників попередили і для демонтажу плит власними силами, дали їм час до вчорашнього дня включно”, — каже Сергій Тлумацький.

"Пантеон героїв"

“Пантеон героїв”. Суспільне Тернопіль

Розробниця концепції “Пантеону героїв” Дарця Веретюк каже, із проєктом погодились усі родичі загиблих військових з Тернополя, окрім Стадників.

“Їх повідомили, що тут всі пам’ятники будуть уніфіковані. Якби вони хотіли якийсь індивідуальний, то їм пропонували місце поруч із пантеоном”.

Дарця Веретюк

Дарця Веретюк. Суспільне Тернопіль

На інше місце поховання їхнього сина не погодяться, — каже батько загиблого військового Олег Стадник.

“Це є військове поховання. Він — військовий, загинув на фронті, чого він повинен бути похований за межами цього кладовища, коли він вже тут?”.

Дарця Веретюк розповіла, що за основу для проєкту пантеону взяла меморіальний військових цвинтар на горі Маківка Львівської області.

“Попередньо перед розробкою проєкту, я місяць досліджувала матеріали про військові поховання в усьому світі, в різних країнах, різних епох та воєн. На цьому пантеоні і моя близька людина похована. Саме тому я взяла на себе відповідальність за розробку концепції пантеону.

"Пантеон героїв" на Микулинецькому кладовищі

“Пантеон героїв” на Микулинецькому кладовищі. Суспільне Тернопіль

Олег Стадник каже, подали попередню заяву про забезпечення позову до Тернопільського адміністративного суду.

Олег Стадник

Олег Стадник. Суспільне Тернопіль

“До суду ми звернулись, щоб тут ніхто нічого не робив і ми до суду готуємо заяву, щоб взагалі скасували положення про цей пантеон, тому що він порушує права людей. В чому суть? Є Закон про поховання і ритуальну службу, де вказано: ширина ділянки для поховання має бути метр п’ятдесят, тут — метра тридцять сантиметрів навіть немає. Далі, між могилами по 50 сантиметрів має бути прохід. Все не відповідає нормам”, — розповів Олег Стадник.

Олег Стадник показує, які порушення зафіксував на місці поховання

Олег Стадник показує, які порушення зафіксував на місці поховання. Суспільне Тернопіль

Це прокоментував директор комунального підприємства “Ритуальна служба” Сергій Тлумацький.

“Керуючись законом “Про поховальну справу”, дійсно на звичайному цивільному кладовищі норми більші, тобто 150 на 210 сантиметрів. В цьому випадку, ми не знаємо, коли війна закінчиться і скільки ще місця буде потрібно для могил військових. Ми робили місце поховання 80 на 210 і додатково по двох сторонах — клумби для зелених насаджень”.

Також родина Стадник не схвалює матеріал, який пропонують для пам’ятників, а це камінь пісковик, каже Олег Стадник.

“Не буде такої могили. Тут буде стояти пам’ятник, який ми хочемо. Тому що по Закону України ми маємо право. Ніхто не має права на цій могилі ставити будь-що”.

"Пантеон героїв" на Микулинецькому кладовищі

“Пантеон героїв” на Микулинецькому кладовищі. Суспільне Тернопіль

Віктор Ратниченко та Людмила Левків розповіли: могили їхніх синів розташовані поряд з могилою Віталія Стадника.

“Вони ту гранітну плиту поставили впритул до отого залитого, але ж там ще має бути вертикальна стіна, мусить бути прохід далі, а цього тепер нема”, — каже Людмила Левків.

Людмила Левків

Людмила Левків. Суспільне Тернопіль

“Діло не в метрах і діло не в тих стандартах, які є, а діло просто в повазі до наших воїнів, які загинули”, — розповів Віктор Ратниченко.

Віктор Ратниченко

Віктор Ратниченко. Суспільне Тернопіль

Про те, що були звернення від двох сторін: родини Стадників та комунального підприємства “Ритуальна служба”, підтвердили в прес-службі Нацполіції Тернопільщини. Там вирішують питання про внесення їх до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Цю ситуацію прокоментував юрист Юрій Танасійчук. “Є прийняте положення про порядок здійснення поховань на цьому кладовищі. Я не готовий коментувати, в який спосіб воно було здійснено, образило воно людей чи ні, але, очевидно, що ця емоційна складова мала місце. Але положення має порядок, який треба виконувати. В іншому випадку немає змісту утворювати окреме кладовище, де з почестями і з особливою шаною будуть поховані хлопці і дівчата, чоловіки й жінки, які загинули під час війни з московським окупантом”.

Юрій Танасійчук

Юрій Танасійчук. Суспільне Тернопіль