Головна Новини Після трьох років скандалів лелеки і міністри відкрили пологовий у Тернополі

Після трьох років скандалів лелеки і міністри відкрили пологовий у Тернополі

Три роки скандальної реконструкції: розкрадання державних коштів та обладнання, порушення кримінальних проваджень. Потім ще півроку ремонтів та кількамісячне очікування відкриття. Це все про Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина». Нарешті 25 березня, у пологовому будинку на Замковій урочисто відкрили реконструйований перший корпус. Завітали на подію і високі гості: віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

У своєму виступі Геннадій Зубко зазначив, що це був довгобуд, у який вкладали кошти і розкрадали їх, але ніхто не був зацікавлений у тому, щоб завершити роботи. Після цього похвалив нинішнього керівника області, який нарешті взявся за реконструкцію, і довів її до логічного завершення. Сам же очільник області Степан Барна зазначив, що повноцінно пологовий запрацює тільки через тиждень-два, коли у відремонтованих приміщеннях проведуть дезінфекцію та освятять їх. Пообіцяв також, що будуть усунуті недоліки, зокрема реконструкція вентиляційної системи у першому корпусі Центру.

На реконструкцію усіх приміщень обласного пологового за проектно-кошторисною документацією необхідно майже 80 мільйонів гривень. Минулого року з держбюджету виділили тільки 25 мільйонів 810 тисяч. Тому отримані кошти вирішили вкладати у ремонт тільки одного корпусу. За ці кошти, як повідомили в прес-службі облдержадміністрації, відремонтували три поверхи першого корпусу центру: сходові клітки, коридори, хол, три ліфти, приймальне відділення, 32 палати, операційний блок, 27 кабінетів, 36 санвузлів, їдальню, а також підвальне приміщення. Провели електромонтажні роботи, встановили сучасне вентиляційне обладнання, металопластикові та протипожежні двері, сантехніку, бойлери, систему оповіщення. Післяпологові палати розраховані на 1-2 породіллі, в кожній є санвузол, постійна подача гарячої води. Закупили 40 багатофункціональних ліжок, 38 ліжечок для новонароджених, 8 з яких з підігрівом.

Необхідні 50 мільйонів для ремонту інших приміщень пологового обласному керівництву доведеться або виділяти з обласного бюджету, або просити у Фонду регіонального майна.

«Не треба чекати на допомогу з Києва, – сказав віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко. – Ми хочемо відійти від допомоги з держбюджету, а максимально залишити кошти на місцях. Потрібно, щоб область розраховувала на власні сили. Цього року бюджет розвитку області був збільшений на 500 мільйонів гривень. І це тільки третина тих власних повноважень, які на сьогодні є по збору акцизу, збору ПДФО, це те, що потрібно адмініструвати і збирати. Область має виділяти кошти з власного бюджету, а Фонд регіонального розвитку на умовах співфінансування готовий підтримати проекти, які будуть впроваджуватися.».