Головна Новини На Тернопільщині завалися вежа одного з історичних замків

На Тернопільщині завалися вежа одного з історичних замків

Стан замку на 2009 рік
Стан замку на 2009 рік

На Тернопільщині, валилася вежа одного із наймальовничіших замків України – Червоноградського замку, в селі Нирків Заліщицького району.

Це місце є назвичайно популярне серед Тернополя, адже недоторкана природа і історична окраса не можуть не манити. Однак в цьому році сталася велика прикрість, одна із веж замку обвалилася.

«Ця вежа вже давно була розколота, там тріщина сягала десь10 см. А тепер через дощі могла просісти земля і частина вежі повністю обвалилася. Якщо дивитися на фронтальну частину веж від дитячого табору, то обвалу не помітно, однак якщо підійти ближче, то вже видно і осипане каміння, і лише половину вежі», – розповів 0352 голова сільради Іван Бежушко.

Сільрада не могла опікуватися цією пам’яткою, оскільки у 2002 році вежі було передано у власність Тернопільській єпархії УАПЦ.

«Але вони не є ефективними власниками. За вежами, які залишилися від Червоногородського замку, не доглядали. І маємо результат», – з сумом констатує сільський голова.

А зараз трішки історії:

Червоногородський замок — оборонна споруда, у першій половині XIX ст.перебудована на палац. Розташований в урочищі Червоне поблизу с. Нирків Заліщицького району Тернопільської області, на стрімкому пагорбі посеред глибокої котловини р. Джурин, що в цьому місці творить майже замкнуту петлю.

Назва пов’язана з інтенсивним червоним кольором місцевим пісковиків. Поблизу — Червоногородський водоспад; за леґендою, його створили татари, які прокопали нове русло для р. Джурин, щоби полегшити доступ до замку.

Зараз ця долина підноситься в її центрі замковим пагорбом, має назву «урочище Червоне». Тут немає ніякого поселення і тому замок часто відносять то до Нагорян, то до Ниркова – двох сыл, що знаходяться поблизу долини. Але так було не завжди. Колись в долині (між селами Нирків і Нагоряни) існувало місто Червоногрод, до якого і ставилися укріплення на замковому пагорбі. Пізніше місто перетворилося на село, село – в хутір, а в підсумку і хутір був скасований, а територія зниклого Червоногрода відійшла Ниркову.