Головна Новини На Тернопільщині закриють усі паспортні столи

На Тернопільщині закриють усі паспортні столи

Однак це не означає, що українці змушені будуть сидіти вдома, мов кріпаки. З 1 січня 2013 року документи для виїзду за кордон та біометричні паспорти будуть оформляти підрозділи Державної міграційної служби (ДМС), що дозволить суттєво оптимізувати діяльність структури.

Біометричні паспорти – пальці у чорнило, чип у кишені?

З 1 січня 2013 р. в Україні почне діяти Закон про єдиний державний демографічний реєстр, почнуть видавати біометричні паспорти, відтак наші юні громадяни по досягненню 16 років змушені будуть здавати відбитки пальців, перш ніж отримати паспорт з електронним чипом. До речі, Закон один для всіх, відтак відбитки здаватимуть мільйонери і міліціонери, причому кожні 10 років – саме стільки часу діятиме документ.

Традиційно зросте і вартість документа: передбачається, що закордонний паспорт коштуватиме 350 грн. і 120 грн. – орієнтовна ціна внутрішнього паспорта (крім першого). Перелік документів, необхідних для отримання паспортів, не зміниться. Хіба що доведеться здати відбитки пальців. Ця процедура триває 3 хвилини. Та ще не забути внутрішній паспорт та ідентифікаційний код.

Видані раніше паспорти залишатимуться чинними, якщо не закінчився 10-річний термін їхньої дії. Водночас якщо громадянину у наступному році виповнюється 25 років, він повинен замінити свій паспорт на біометричний. Термін дії біометричних паспортів – внутрішнього і закордонного – 10 років. Тобто за життя середньостатистичний українець отримає 6 таких документів. Для поїздок за кордон також потрібен окремий паспорт, і видаватимуть його від народження.

Згідно з новим законом, паспорт нового зразка будуть отримувати немовлята, особи, які у 16 років уперше отримують такий документ, жінки, які після одруження змінюють прізвище, усі, в кого збігає термін дії закордонного паспорта, а також ті, хто з різних причин втратив документ. Тобто мільйони українців.

Причому міняти дитячий документ доведеться взагалі кожні 4 роки. До того ж внутрішній паспорт із книжечки перетвориться на пластикову картку з чипом, на який, за вашим бажанням, запишуть найрізноманітніші дані: від відбитків пальців до форми вуха. Адже Закон не розшифровує, про що йдеться під словами «основні та додаткові біометричні дані».

«Хочете, щоб ваші «пальчики» завжди були з вами, наприклад, для отримання візи, зафіксуйте їх у паспорті, не хочете – не фіксуйте», – пояснив представник Президента у Раді Юрій Мірошниченко.

Тим не менше, автор закону, народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, переконаний: це прискорить лібералізацію візового режиму. Натомість експерти відзначають, що українські законодавці занадто широко витлумачили вимоги Євросоюзу щодо біометричних даних, а відтак нововведення не полегшить українцям отримання віз. Але ускладнить життя.

Протилежної думки дотримується правозахисник Дмитро Гройсман: «Введення біометричних паспортів не допоможе лібералізувати візовий режим з Україною. Євросоюз лише хотів додати до паспортів кілька основних біометричних параметрів у цифровому вигляді. Українські законодавці ж занадто широко витлумачили цю вимогу і дали старт процесу тотальної біометризації, хоча до всіх внутрішніх документів можна просто додати електронний чип із необмеженою кількістю інформації про його власника, причому цей власник може навіть не знати, які відомості про нього містяться у документі».

Крім того, Д. Гройсман стурбований тим, що біометричні паспорти виготовлятиме приватна структура ЄДАПС, яка не може гарантувати невтручання та збереження таємниці єдиної демографічної бази. Щоправда, працівники нині діючих паспортних столів заспокоюють: держава оголосила тендер і ще невідомо, чи ЄДАПС стане переможцем.

«Під виглядом благих намірів – лібералізувати візовий режим з Україною – ми отримали класичну корупційну схему. До того ж те, що визначене вітчизняним законом, може певною мірою суперечити нашим міжнародним зобов’язанням», – додав правозахисник.

Отримати візу стане простіше

Так-от. вертаючись до створення ДМС, реформа у цьому напрямку триває вже декілька років. Відтак ДМС, крім питань громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб, також буде займатись проблемами біженців.

Реорганізація відбувається у зв’язку з набуттям чинності Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, та повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері зовнішніх зносин України». Ним внесено зміни до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та у постанову Верховної Ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України, про свідоцтво про народження та про паспорт громадина України для виїзду за кордон». Тобто було визначено правові підстави для видачі та оформлення паспортів громадян України для виїзду за кордон підрозділами ДМС України.

Одним із важливих нововведень Закону є право кожного громадянина України отримати документ для виїзду за кордон (простіше кажучи, закордонний паспорт) у будь-якому підрозділі ДМС, не залежно від реєстрації та місця проживання. Навіть якщо людина взагалі ніде не зареєстрована.

Для цього на Тернопільщині створено 7 підрозділів, в яких з 1 січня 2013 р. можна буде оформити паспорт для виїзду за кордон: у Тернополі за адресами: вул. Петлюри, 6; Валова, 11, Руська, 17 та у райцентрах: Бучачі, Борщеві, Кременці та Чорткові.

Зібрався за квиточком? Паспорт не забудь!

До нового року та Різдва залишається все менше часу. І все довші черги на залізничному вокзалі за квитками. Варто пам’ятати, що з 1 січня 2013 р залізниця планує повернути практику продажу іменних проїзних документів, тобто квитки продаватимуть на підставі паспорта. Отже, якщо вам вже виповнилось 25 чи 45 років, потрібно вчасно вклеїти фотографію.

Черг на виготовлення документів немає, запевняють фахівці, вистачає і бланків усіх категорій паспортів.

Олена Густенко (“Номер один”)