Головна Новини На Тернопільщині семеро заразилося лептоспірозом

На Тернопільщині семеро заразилося лептоспірозом

На Тернопільщина на лептоспіроз захворіло 7 людей. І це тільки початок…

Лептоспіроз залишається одним з найбільш актуальних й особливо небезпечних захворювань як в Україні, так і в нашій області. За 2011 рік в Україні було зареєстровано 308  випадків захворювання людей на лептоспіроз, з яких кожен 10-й помер від цієї хвороби.

Область в епідемічному відношенні більше 20-ти років є неблагополучною у плані захворюваності лептоспірозу. Незважаючи на зниження захворюваності в останні 5-7 років, дана хвороба залишається актуальною і на сьогодні.

– За 2011 рік  по області на лептоспіроз захворіло 14 людей, а показник захворюваності на 100 тисяч населення перевищував удвічі середньодержавний. Випадки захворювання були зареєстровані у 8-ми районах та м. Тернополі. Найбільш неблагополучними  були Тернопільський, Борщівський, Гусятинський, Чортківський та інші райони. Серед захворілих лептоспірозом за віком переважають люди, яким понад 40-50 років – 18 осіб ( 85,7 % ), за статтю – чоловіки (11 осіб – 78,6 % ), за місцем проживання – жителі сільської місцевості ( 13 осіб – 92,8 % ), за фахом – пенсіонери та безробітні (8 осіб – 57,1 % ). Як і в Україні, так і в області високою залишається смертність від лептоспірозу, яка в області реєструється майже щорічно.

Лише станом на 20.06.2012 року на лептоспіроз захворіло вже 7 осіб, в т.ч. 2 – у червні цього року. В Зборівському районі зареєстровано 2 випадки, в Лановецькому, Заліщицькому, Підволочиському районах – по 1 випадку, в м. Тернополі – 2 випадки. У Заліщицькому районі перебіг хвороби закінчився летально, – розповідає лікар-епідеміолог відділу особливо небезпечних інфекції облсанепідстанції Богдан Блажкевич.

Як павило, джерелом та перенощиком лептоспірозу залишаються мишоподібні гризуни. Підтвердженням цього є також факт, що при лабораторному дослідженні мишоподібних гризунів на лептоспіроз у лабораторії особливо небезпечних інфекцій облсанепідстанції в кожному 7 дослідженому патматеріалі виявляються позитивні результати.

В області лептоспіроз реєструються з січня по грудень. Проте пік захворюваності припадає на літньо-осінній період року. Це пов’язано з  перебуванням людей на природі, купанні у ставках, проведенні сільськогосподарських робіт, догляді за тваринами, птицею, в місцях, де відмічаються мишоподібні гризуни.

Найчастіше зараження відбувається в оселях при догляді за тваринами, роботі в місцях, які заселені мишоподібними гризунами, в літній період – під час купання, порізи та тріщини на шкірі. Можна також заразитись при вживанні продуктів, води, які забруднені сечею гризунів. Слід також  знати, що лептоспіри при попаданні на харчові продукти можуть зберігатись від декількох годин до декількох діб, а у воді відкритих водоймищ – до місяця і більше, у вологому грунті – до півроку.

Від часу проникнення збудника хвороби в організм людини до початку захворювання зазвичай минає 6-14 днів, інколи – до 20 днів.

– Захворювання починається раптово. Ознаки хвороби, на перший погляд, нагадують простуду, а це ломота, нудота, сильний головний біль, підвищення температури тіла до 39-40 градусів. Через декілька днів приєднуються м’язові болі, особливо в литках, яскрава рожева висипка на тілі. З’являється жовтушність, почервоніння обличчя, крововиливи в сітківку очей, зменшується виділення сечі. У подальшому хвороба прогресує, уражається капілярно-судинна система, нирки, печінка, мозок, інші органи, – пояснює Богдан Блажкевич.

Якщо в перші дні захворювання людина звертається за медичною допомогою, її госпіталізують, встановлюють правильний діагноз та починають відповідне лікування, то прогноз здебільшого благополучний. Якщо хворі у важкому стані, як правило, після тривалого самолікування, на 5-7 день хвороби, коли відмовляють нирки, не виділяється сеча, уражені інші життєво важливі органи і системи організму, поступають у реанімаційні відділення  лікарень, здебільшого прогноз невтішний.

Зоряна Гарасимів (“Номер один”)