Головна Новини На Тернопільщині розпочав роботу Регіональний координатор Омбудсмена

На Тернопільщині розпочав роботу Регіональний координатор Омбудсмена

hr0[1]Розпочав роботу Регіональний координатор Уповноваженого зі зв’язків із громадськістю у Тернопільській області

Регіональний координатор зі зв’язкам із громадськістю Володимир Шевченко здійснює прийом з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 17:00 за адресою: вул. Пирогова, 11, оф. 7 (в приміщенні ТЕРА) м. Тернопіль, 46008.

Контактний телефон: (0352) 400-200.

Е-mail: koord.ombternop@gmail.com

Довідково: Мережу Регіональних координаторів зі зв’язків із громадськістю з числа місцевих громадських активістів створено з метою забезпечення взаємодії Уповноваженого з громадянами та представниками інститутів громадянського суспільства на регіональному рівні.

Регіональні координатори зі зв’язків із громадськістю здійснюють свою діяльність в рамках підписаного з Асоціацією українських незалежних моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Меморандуму, яким передбачено сприяння розвитку мережі регіональних координаторів Уповноваженого за сприяння та підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міжнародного Фонду «Відродження».

До компетенції регіонального координатора віднесено не лише територію регіону, в якому він знаходиться, а й сусідні регіони, в яких відсутні координатори. Так, координатор у Тернополі займається вирішенням питань у Івано-Франківській, Хмельницькій та Чернівецькій областях, а координатор в м. Рівне – в Луцькій та Хмельницькій областях. Координатор в м. Кіровоград здійснює виїзди до Миколаївської, Полтавської та Херсонської областей, а Луганський координатор – до Харківської та Донецької області.

Мережу Регіональних координаторів створили задля оперативного реагування на порушення прав людини в областях. Усього таких предстаників 7 – їх відібрали із числа громадських активістів – правозахисників.

         Регіональний представник головного Омбудсмена країни (нагадаємо, цю посаду обіймає Валерія Лутковська) здійснює моніторинг за дотриманням конституційних прав і свобод людини в регіоні; перевіряє  чинні закони і підзаконні акти на відповідність стандартам у галузі прав людини; готує пропозиції щодо відкриття провадження у справах про порушення прав і свобод людини та реалізовує відкриті провадження; надсилає звернення громадян до територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, у тому числі СБУ, прокуратури, місцевих та апеляційних судів, місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, їх посадових та службових осіб.

         Представник Уповноваженого з прав людини має право запитувати офіційну інформацію в органах державної влади, готувати проекти подань та листів до центральних органів влади, бути присутнім на будь-яких зібраннях центральних та місцевих органів державної влади, на вимогу Омбудсмена складати протоколи про адміністративні правопорушення.