Головна Новини На Тернопільщині найбільше фактів переходу громад від УПЦ МП

На Тернопільщині найбільше фактів переходу громад від УПЦ МП

249750Речник УПЦ КП розповів про перехід громад УПЦ МП до УПЦ КП зокрема активним такий процес відзначив на Тернопільщині.  Архиєпископ зазаначив, що перехід релігійних громад з Московського до Київського Патріархату є об’єднанням Церков із низів, проте верхівка УПЦ (МП) «про ніяке об’єднання думати не хоче, бажаючи перечекати нестабільну ситуацію в країні».

 «Ми спеціальної статистики не ведемо. У цілому, думаю, понад два десятки за півроку. Переважно переходи відбуваються у Західній Україні, зокрема найбільше фактів у Рівненській, Тернопільській, Волинській областях. Але є також і по кілька громад в інших областях, зокрема у Херсонській», – сказав єрарх.

«Це відбувається тому, що люди обурюються позицією Церкви й конкретних священиків із приводу тих подій, які відбуваються щодо України, щодо агресії. Найчастіше першопричиною є проповідь місцевих священиків, які починають говорити на підтримку Росії. Або людям, які звертаються з проханням помолитися за героїв Небесної Сотні або бійців АТО, а в церкві відмовляють, аргументуючи бажанням молитися за ополченців», – наголошує секретар Священного Синоду УПЦ КП.

За його словами, УПЦ КП спеціальної агітації не веде.

«Ми лише відповідаємо тоді, коли до нас люди звертаються і просять поради. Тоді це наш обов’язок – допомогти. Але це рішення самих громад, від них залежить, чи вони бажають бути у Київському Патріархаті чи ні», – заявив він.

Джерело: Тиждень.ua