Головна Новини Митрополиту Володимиру знайдуть тимчасову заміну

Митрополиту Володимиру знайдуть тимчасову заміну

Миторополит Володимир

Миторополит ВолодимирПерша після госпіталізації публічна поява митрополита Володимира під час святкування Різдва відродила у віруючих надію на те, що глава Української православної церкви може одужати та повернутися до справ.

Його секретар, Переяслав-Хмельницький архієпископ Олександр (Драбинко), який перед святом сказав, що проведення богослужіння митрополитом найближчим часом виключено, вчора дав більш оптимістичний коментар:

«Тенденція до поліпшення є. Але оскільки мова йде про застосування нового препарату, говорити про те, чи буде ця тенденція довготривалою, складно », пише “Обозреватель”.

Тим часом в УПЦ (МП) готуються до будь-яких варіантів. Як стало відомо, 26 січня має відбутися чергове засідання Священного синоду, де одного з його членів можуть призначити тимчасово виконуючим обов’язки митрополита аж до одужання Володимира. І якщо це питання дійсно буде в порядку денному, то найбільш високі шанси стати в.о. у одеського митрополита Агафангела (хоча він і не єдиний кандидат на цей пост).
Перший крок до цього вже зроблено: 23 грудня відбулося засідання синоду, на якому Агафангел був призначений головуючим в синоді до одужання глави УПЦ. За словами Олександра Драбинко, це призначення відбулося відповідно до законів УПЦ, згідно з якими такі обов’язки покладаються на старшого по хіротонії члена синоду (тобто з найбільшим стажем єпископа).
Однак незважаючи на формальність призначення, воно мало цілком реальні наслідки, головне з яких полягає в тому, що печатка УПЦ, яка фактично була в руках секретаря митрополита, тепер знаходиться в руках Агафангела. Більше того, хоча комісію з управління київською митрополією очолив все той же Драбинко, всі її рішення також затверджуються одеським митрополитом. І, на довершення до всього, для перевірки фінансового стану київської митрополії створена ревізійна комісія на чолі з настоятелем Києво-Печерської лаври Павлом, у якого не найкращі стосунки з Драбинко.
Секретар митрополита, якого ще недавно вважали головним кандидатом на посаду «в. о. “при хворіють митрополита, опинився у важкій ситуації. Очікувалося навіть, що на Різдво до Києва приїде Агафангел, щоб провести службу в Києво-Печерській лаврі, – і це було б його серйозною заявкою на офіційний статус «в. о. ». Врятувати противників Агафангела на чолі з Олександром Драбинко від такої перспективи могло тільки поява Володимира на святкуванні Різдва. Воно відбулося, і Агафангел залишився вести службу в Одесі.
Тепер всі надії противників Агафангела пов’язані з одужанням глави УПЦ.

«Якщо Блаженніший піде на поправку, засідання синоду 26 січня може бути скасовано», – сказав  Драбинко.

Втім, це не єдине думку. «Безумовно, все залежить від стану здоров’я Блаженнішого, – говорить прес-секретар УПЦ Василь Анісімов. – Але складно сказати, як довго глава церкви не зможе повноцінно очолювати її. Між тим є багато питань, вирішення яких не можна відкладати, і тому потрібна людина, яка зможе вирішувати їх зараз ».
Крім Агафангела називають і інші кандидатури на пост в.о глави церкви. Не секрет, що існує дві основні групи в керівництві УПЦ: прихильники зближення з РПЦ на чолі з Агафангелом і прихильники посилення автономії УПЦ на чолі з Драбинко. Джерело в церкви припускає, що Драбинко може на противагу Агафангелу підтримати донецького митрополита Іларіона, який користується підтримкою певних кіл у владі. Інше джерело припускає, що посиляться позиції настоятеля Києво-Печерської лаври Павла. Він теж має підтримку частини влади і є прихильником збереження статус-кво між українською і російською церквами.