Головна Новини Монастириська райрада самовільно будує на землях заповідника

Монастириська райрада самовільно будує на землях заповідника

На замовлення та за кошти Монастириської районної ради на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Криниця» (урочище «Бикова») самовільно ведеться будівництво нового водного об’єкта.

Як повідомив «Номер один» начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Микола Батіг, 26 вересня ДЕІ за дорученням природоохоронної прокуратури проведена позапланова перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства на території загальнозоологічного заказника місцевого значення «Криниця», що в Монастириському районі (урочище «Бикова») Криницького лісництва державного підприємства «Бучацьке лісове господарство». У кварталі 14 Криницького лісництва в ході перевірки виявлено проведення земляних, днопоглиблювальних робіт, влаштування насипної дамби, каналу водовідведення та водоскидної споруди, тобто будівництво нового водного об’єкта за відсутності проектно-кошторисної документації, погодженої відповідними службами у відповідності до чинного законодавства. Роботи проводить Бучацьке міжрайонне управління водного господарства на замовлення та за кошти Монастириської районної ради.

У кварталі 13 цього ж лісництва, за словами Миколи Батога, проведена безпідставна (хоча й узаконена лісорубним квитком) інша рубка з розширення дороги та розчистки берегів водойми, що будується. На зазначену рубку ДП «Бучацьке ЛГ» не одержало ліміту та дозволу у відповідності до існуючого порядку.

Розмір шкоди, заподіяної природним комплексам загальнозоологічного заказника місцевого значення «Криниця» самовільним використанням земель та незаконною рубкою, склав 90 812 грн.

ДЕІ у Тернопільській області з метою усунення виявлених недоліків ДП «Бучацьке ЛГ» видано припис щодо призупинення проведення робіт із влаштування водойми. Однак 9 жовтня при проведенні перевірки виконання припису спеціалістами ДЕІ було встановлено, що припис не виконується, будівельні роботи продовжуються. За невиконання припису Держекоінспекції до адмінвідповідальності притягнутий головний лісничий ДП «Бучацьке лісове господарство». Оскільки в даних порушеннях вбачаються ознаки злочину, передбачені ч.1 ст. 252 Кримінального Кодексу України, матеріали перевірки направлено до прокуратури для вжиття заходів прокурорського реагування.