Головна Новини Лікнеп з прав водія та автоінспектора

Лікнеп з прав водія та автоінспектора

ДАІ

ДАІЛікнеп з прав водія та інспектора: коли потрібно зупинятися, які документи показувати, за що можуть забрати автомобіль і що загрожує за несплату штрафів.

Дорожнє законодавство змінюється останнім часом настільки часто, що в ньому водії вже почали плутатися. Не секрет, що даішники або не знають законодавства, або спеціально плутають водія, щоб розвести на хабар. Сьогодні зібрала відповіді на найпопулярніші питання автомобілістів.

Автор попереджає, що не дає поради про те, як їздити з порушеннями і уникати відповідальності, а навпаки – закликає до того, щоб всі водії їздили виключно за правилами і, відповідно, без аварій з важкими наслідками.

Отже, уявімо собі повсякденну ситуацію, коли ви їдете по дорозі і побачили автомобіль ДАІ з включеним проблисковим маячком. Згідно з новою редакцією правил дорожнього руху (вступили в силу 26 вересня), водій тепер зобов’язаний знизити швидкість до 40 км / ч. Однак якщо раніше водій зобов’язаний був зробити повну зупинку, то тепер – тільки в разі подання відповідного сигналу регулювальника. Якщо ж проблисковий маячок вимкнений і інспектор не вимагає зупинки, спокійно можна їхати далі, не знижуючи швидкості (природно, в дозволених рамках).

Якщо ж інспектор зажадав зупинитися, пам’ятайте, що робити це можна лише з дотриманням правил дорожнього руху – тобто, плавно знижуючи швидкість і перебудувавшись в крайній правий ряд. Нагадаємо, що не можна зупинятися на мосту і під ним – таку вимогу інспектора можна ігнорувати, крім виняткових випадків (наприклад, сталося ДТП і потрібно надати допомогу потерпілим). Важливий нюанс: тепер водії після зупинки працівником ДАІ зобов’язані включати на своєму автомобілі «аварійку».

У нових правилах дорожнього руху, як і передбачалося, прописано, що автовласник має право передати автомобіль без довіреності, проте важливо, щоб був поліс автоцивілки першого типу (всі поліси нового зразка), або в полісі старого зразка записано ім’я людини, якій автовласник передав машину. Правда, штрафувати за його відсутність будуть водія, а не власника автомобіля.

Виходити з автомобіля необов’язково, а інспектор ДАІ зобов’язаний назвати обгрунтовану причину зупинки, наприклад, порушення правил дорожнього руху. Вимагати від водія він може лише права та свідоцтво про реєстрацію (абз. 2 ч. 2 ст. 16 ЗУ Про дорожній рух від 13.08.2011), причому документи можна просто показати, наприклад, через скло, а не передавати в руки. Але таким чином, щоб у співробітника ДАІ була можливість їх уважно розглянути та, в разі необхідності, переписати дані.

Страховий поліс потрібно мати при собі, але показувати співробітникові ДАІ лише при необхідності оформлення матеріалів ДТП або для складання протоколу.Законодавством передбачено право інспектора оглянути автомобіль, але тільки за наявності підстав. Наприклад, якщо такий самий автомобіль знаходиться в розшуку.

autosvit.com.ua