Головна Новини Хвору людину спробували представити досвідченим злочинцем

Хвору людину спробували представити досвідченим злочинцем

f2830f11e7bbcd0aebcbde2ae74b4f1fe4fe373bХвору людину спробували представити досвідченим злочинцем в прокуратурі міста Тернополя. Чоловік, який винен лише в тому, що зірвав два кущі конопель у заправки, міг на десять років позбутися волі лише тому, що правоохоронці вирішили представити його як дилера. Однак адвокату Всеукраїнської мережі допомоги ВІЛ-позитивним і наркозалежним Павлу Дзюбі вдалося змусити прокуратуру визнати безпідставність своїх підозр і зняти звинувачення з підзахисного.

Підзахисний Павла Дзюби 31-річний Ю. і подумати не міг, що його безтурботний вчинок поставити під питання його свободу на довгі роки. Проходячи повз газової заправки на вулиці Галицька в Тернополі, він побачив кущі конопель і вирішив їх зірвати. Траву чоловік приніс додому, висушив, подрібнив і сховав про запасу – як-небудь хотів розслабитися за допомогою наркотику.
Однак у травні наступного року додому до Ю. нагрянула міліція з обшуком. Оперативники знали, що чоловік наркозалежний, і тримали його, що називається на гачку. Правоохоронці знайшли «травку» – цілих 8,24 грама. Що дозволило їм припустити, що вони розкрили крупного наркодилера. Чоловіка звинуватили не тільки в зберіганні наркотиків без мети збуту, а й торгівлі ними. А це вже не умовне покарання, а реальне позбавлення волі – до десяти років.
Ю. звинуватили не тільки в тому, що він заготовив для себе коноплю, але в тому, що він мав намір продати її іншому громадянину. При цьому, всі підозри грунтувалися тільки на свідченнях цього другого громадянина і на даних в єдиного реєстру, в якому був зареєстрований той факт, що людина з таким же ім’ям як Ю., нібито збував наркотики.
Однак після того, як до розслідування підключився адвокат Всеукраїнської мережі допомоги ВІЛ-позитивним і наркозалежним Павло Дзюба, прокуратура змушена була поміняти звинувачення.

«Щоб добитись даного результату ми віднайшли свідків які підтвердили, – розповідає про свою стратегію Павло Дзюба, – що Ю. в час коли він нібито збував наркотичні засоби перебував на своєму робочому місці. Але не зважаючи на такі факти прокуратура продовжувала підтримувати обвинувачення на протязі року та неодноразово пропонували укласти угоду про визнання винуватості і отримати покарання за ч. 2 ст. 307 КК України не пов”язане із позбавленням волі»

Але захисник проявив принципіальність, та домігся щоб слідчі визнали безпідставність обвинувачень. Адже  відповідно до 62 статтею Конституції України особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено в суді. І ніяк ні навпаки, адже ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість. Більш того, всі сумніви повинні трактуватися на користь обвинуваченого.
Тому звинувачення в поширенні наркотиків з Ю. були зняті, залишилися тільки звинувачення в зберіганні коноплі. Причому той факт, що обвинувачений співпрацював зі слідством і щиро розкаявся у скоєному, сприйняті як обставини, які пом’якшують покарання.

Це дало підставу судді призначити покарання обвинуваченому не пов`язане з  позбавленням волі – штраф. Що дозволить людині спробувати вилікуватись від наркозалежності, а не витрачати цю частину свого життя у буцегарні.

http://www.ulaf.net.ua/index.php?id=1416231985