Головна Новини Кайда поведе депутатів на барикади

Кайда поведе депутатів на барикади

Олексій Кайда

Олексій КайдаВиборювати гроші на зарплати освітянам та медикам під стінами Кабінету Міністрів пропонує голова обласної ради Олексій Кайда. У день місцевого самоврядування, 1 грудня, місце народних обранців усіх рівнів у Києві, переконаний він. Такі радикальні кроки представників Тернопільщини – єдиний спосіб вибити гроші у державного апарату. Для закриття бюджетного року області не вистачає 170 млн. грн. Терпіння бюджетників на межі…

Райони тонуть у позиках

У своїй біді Тернопільщина не одна. Поряд з нашою областю від недофінансування страждають Львівщина, Київщина, Житомирщина та інші. Обмеження регіонів у коштах – помста діючої влади за результати парламентських виборів, переконаний Олексій Кайда. І як би це не заперечували чиновники, ситуація вже давно перейшла у політичну площину.

– Наприклад, на місто Слов’янськ, від якого балотувався син прем’єр-міністра України Миколи Азарова, виділено додатково 28 млн. грн. бюджетних коштів. Відтак маємо 76% підтримки кандидата. Це достовірний факт. Скажімо, на Донецьк у виборчий період виділено з державного бюджету 800 млн. грн. Тут на виборчу агітацію не витрачалися ані кошти партії, ані гроші кандидата. Усе вирішилось за рахунок державного бюджету. Чим же інші міста гірші за ці? – каже Олексій Кайда.

Він запропонував у День місцевого самоврядування пікетувати Кабінет Міністрів України в Києві, якщо до 1 грудня 2012 року уряд не виділить коштів на зарплату працівникам соціальної сфери.

– Моя пропозиція – День місцевого самоврядування святкувати не з келихом шампанського, а з плакатами під Кабінетом Міністрів. Під час виборчої кампанії говорили, що будемо закликати медиків під Кабмін. А для чого їм виходити?! Вони обрали депутатів – сільських, селищних, районних, обласних для того, щоб вони представляли громадські інтереси і бюджетників у тому числі. Тому я закликаю голів районних рад підтримати мою ініціативу провести пікетування Кабінету Міністрів. Якщо до 1 грудня 21012 року не будуть виконані зобов’язання держави щодо забезпечення місцевих бюджетів, фінансування для бюджетних установ – День місцевого самоврядування треба святкувати перед Кабінетом Міністрів, – зазначив Олексій Кайда.

Голови районних рад на словах не проти з’їздити у столицю, та ініціатива без п’яти хвилин народного депутата особливого ентузіазму на обличчях чиновників не викликала. Під час засідання Тернопільської обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини» голови обласних рад зарубали пропозицію пана Кайди написати звернення до Президента України, Прем’єр-міністра, Кабінету Міністрів, мовляв, відписок від цих структур та органів було чимало, а в результаті – пшик. До того, поки на верху приймуть яке-небудь рішення, скандал може досягти свого епогею і ситуація вийде з-під контролю. Діяти потрібно негайно, більш дієвим способом вирішення проблеми голова Тернопільської районної ради Василь Дідух вважає телеграму з проханням відтермінувати погашення короткострокових позик до 21 грудня.

На виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери Тернопільському району не вистачає 15,5 млн. грн. 1,5 млн. грн. цієї суми погашено за рахунок короткострокової позики, яку район взяв 16 листопада. У наступні дні районна рада готова була взяти такі ж суми. Однак враховуючи, що дата погашення позики припадає на 1 грудня, більше район грошей не отримав. Паралельно з відстроченням дати погашення потрібно звернутися до вищих державних органів, вважає голова райради Василь Дідух. Поки останні виділять необхідну суму, бюджетники отримають свою зарплату. А позики погашатимуть за рахунок грошей, які, можливо, колись виділить уряд. Звичайно, це певний ризик, адже згодом район може залишитись один на один зі своїми боргами.Депутати обіцяють не приймати нового бюджету

Ситуація, яка склалася, на думку Василя Дідуха, це яма, яку область та райони самі собі вирили. У попередні роки Тернопільський район перевиконував бюджет на 6-7 млн. грн. Відповідно базовий показник зростав, а розмір субвенцій зменшувався. Зараз частина життєдайних для району підприємств припинила роботу. В результаті виконувати бюджет стає все важче. Загалом ще на початку року голови рад різних рівнів знали, що грошей у бюджеті не вистачає навіть на захищені статті. Різниця становила майже два місяці. Прийняти такі бюджети було великою помилкою. Її депутати обіцяють врахувати під час прийняття бюджетів на 2013 рік. Поки у ньому не будуть враховані усі побажання та застереження органів місцевого самоврядування, депутати за нього не голосуватимуть. Василь Дідух запропонував скликати позачергове засідання правління асоціації органів місцевого самоврядування і вже на державному рівні заявити про свої проблеми і прийняти кардинальні рішення, однак і ця пропозиція розділила голови районних рад на два табори. Один, начебто, був не проти. Інший вважає, що така процедура займе багато часу, якого у влади й так немає.

Олексій Кайда вважає, що районні ради взагалі не повинні турбувати жодні позики. Нехай такі зобов’язання беруть на себе фінансові управління адміністрацій. Більше того, у випадках неперерахування коштів потрібно було піднімати питання висловлення недовіри голові районної адміністрації за невиконання делегованих йому повноважень. Загалом реакція голів райрад на озвучені ініціативи була кволою, в результаті Олексій Кайда пообіцяв взяти цей факт до уваги під час розподілення коштів у райони.

В результаті засідання очільники райрад прийняли базовий текст звернення до вищих державних органів. У ньому чиновники вимагають від центральних органів державної влади вжити термінових заходів щодо фінансового забезпечення потреби у коштах на виплату заробітної плати працівникам соціально-культурної сфери, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів області, та розрахунків за енергоносії. Крім того, Тернопільська обласна асоціація органів місцевого самоврядування таки прийняла рішення звернутися до асоціації з проханням скликати позачергове засідання правління. Не виключено, що текст звернення згодом дещо відредагують, втім суть повідомлення при цьому не зміниться. Наміри щодо неприйняття бюджету на 2013 рік отримали підтримку залу, тому його зафіксували у протоколі. Крім того, голови ради різних рівнів мають намір заслухати начальників управлінь адміністрацій щодо стану фінансового забезпечення потреб бюджетної галузі та ознайомитись з проектами бюджетів на 2013 рік на найближчій сесії.

До речі, за інформацією обласної ради, брак коштів на оплату праці з нарахуванням працівникам бюджетних установ області до кінця 2012 року складає 174,9 млн. грн. (по органах місцевого самоврядування – 9,7 млн. грн., закладах освіти – 80,1 млн. грн., установах охорони здоров’я – 56,4млн. грн., закладах культури – 16,2 млн. грн., установах соціального захисту населення – 9,1 млн. грн.) та на оплату енергоносіїв – 39, млн. грн.

Зоряна Гарасимів («Номер один»)