Головна Новини Ікона попереджає про повінь?

Ікона попереджає про повінь?

повінь

повіньВ “Українському Афоні”, як здавна називають Манявський монастир в Прикарпатті, замироточила ікона Божої Матері, повідомляє ТСН.

Ченці схвильовані, тому що останній раз спостерігали таке чудо рівно чотири роки тому, перед жахливим паводком, який затопив всю Західну Україну.

Що тепер означає це мироточення, поняття не мають. Але переконані – Богородиця про щось попереджає людей.

Богородиця ніби плаче, бо миро вже більше тижня виходить з її правого ока. Що це чудо, а не справа рук людських, навіть не сумніваються.

“Вологи немає, є холод, мороз, все замерзло, а вона мироточить”, – розповідає митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП Іоасаф.

Чудотворна ікона “Ігуменя монастиря Манявського” – одна з головних тутешніх святинь, це копія з оригіналу, який зник, коли монастир закрили.

Оригінал був написаний в сімнадцятому столітті після того, як у розпал епідемії чуми настоятелю монастиря з’явилася Мати Божа, наказала покаятися.

Після палких молитов ченців епідемія відступила. А копія ікони вперше замироточила в 2008 році, за півроку до страшного повені. Тому зараз монахи мимоволі проводять паралелі з тодішніми подіями.

“Сьогодні ми можемо припустити – вона нас застерігала:” Бережіться, бо наближається біда! “Ми молилися, але не знали, що за біда”, – розповідає митрополит Іоасаф.

Щось станеться і саме цього літа, передбачає і астролог Іван Круп’як. Погоду за зірками він визначає вже не один десяток років. У більшості випадків, каже, передбачення збувалися.

Мовляв, 2012-й – рік Дракона, його стихія – вода. Звідси і великі снігопади по всьому світу і обмерзання в Криму.

“Можуть бути протягом літа сильні дощі, які сприятимуть річним повеней. Вони будуть, але незначні. Місцями, локальні”, – переконує астролог Іван Круп’як.

Офіційні ж прогнози синоптиків оптимістичні. По крайній мірі, по великій воді. Хоча впевнено тепер вони прогнозують тільки погоду на березень: снігу і лід на Прикарпатті розтануть поступово, без катастрофічних наслідків. Влітку, додають, лиха теж ніщо не віщує.

“Осінь була дуже суха. Грунтових вод майже немає. Навіть якщо підуть дощі, вони просто компенсують недолік води в грунті”, – говорить керівник Івано-Франківського обласного центру гідрометрологіі Володимир Фріговіч.

Хоча ченці і поняття не мають, про що попереджає Матір Божа, але з тих пір, як побачили, що ікона мироточить, щодня після обіду вони моляться Божої Матері, щоб вона захистила людей від усього поганого.

Варто зазначити, що “сльози” ікони небезпідставні. Міністерство надзвичайних ситуацій України прогнозує масштабне весняна повінь. Небезпечне розвиток водопілля очікується на річках басейну Західного Бугу (в Сокальському районі Львівської області та в місті Червоноград), на українській частині річки Дунай, а також на Дніпрі.