Головна Новини Які загрози для суспільства несе Закон про референдум

Які загрози для суспільства несе Закон про референдум

Стоп цензурі

Стоп цензуріЖурналісти повинні розповідати  про загрози закону про референдум. Так вважає учасниця  руху «Стоп Цензурі», журналістка Наталка СОКОЛЕНКО, яка  взяла участь в он-лайн-дебатах «Медіа-пазл шоу».

«Журналісти повинні розповісти народу про загрози, які несе ухвалений закон про референдум. Я можу звернутися до журналістів і запитати, хто прочитав закон про всеукраїнський референдум? Там сто сторінок! Варто знати ту главу, яка стосується журналістів. Під час проведення референдуму закон забороняє поширювати будь-яку інформацію, що спонукає голосувати «за»  або «проти», – сказала вона і навела приклади, коли у довоєнній Німеччині та у сучасній Білорусі саме через недосконалість законодавства про референдум були встановлені диктаторські режими.

При цьому СОКОЛЕНКО зазначила, що народу треба «тренувати» голос на місцевих референдумах. «Якщо б ми спочатку пробували застосовувати референдум до місцевих проблем, – ми б почали з маленького. Потім вирішували, що робити в межах міста, чи в межах регіону. Так підвищувати відповідальність, щоб виходити на всеукраїнські референдуми», – зауважила журналістка.

Наталія СОКОЛЕНКО навела також приклад, як можна зробити журналістику більш відповідальною, згадавши, що на початку 90-х у Словаччині усюди панували «замовні матеріали» до того часу, поки самі журналісти не вирішили повністю змінити склад колегіального журналістського органу, аналогу Національної спілки журналістів України, і не запровадили жорсткі вимоги до журналістської діяльності. «Там немає «джинси», є тільки спроби, за які жорстко карають», – наголосила СОКОЛЕНКО.

Коментуючи ситуацію навколо телеканалу ТВі та відповідаючи на запитання тернопільського медіа-експерта Ігоря БЕНЦАЛА щодо відсутності офіційної редакційної політики у більшості ЗМІ та укладених з власниками угод про умови співпраці з журналістським колективом, Наталя СОКОЛЕНКО погодилася, що це був великий прорахунок, який призвів до конфліктної ситуації на ТВі між журналістами і власниками.

Переглянути  повну відео-версію  можна за посиланням http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=20RV-qnnrkY#!

ДОВІДКОВО. Пряма он-лайн трансляція дебатів відбулася 26 квітня 2013 року  на сайтах наших партнерів: www.provse.te.ua  www.realno.te.ua  www.like.te.ua  www.gazeta-misto.te.ua  www.gazeta1.com