Головна Новини Як відбувається реформування органів юстиції на Тернопільщині?

Як відбувається реформування органів юстиції на Тернопільщині?

У 2016 році в Україні буде реформовано територіальні органи Міністерства юстиції. На базі ліквідованих районних управлінь юстиції мають запрацювати бюро правової допомоги. Така реформа забезпечить доступ населення до правової допомоги та он­лайн послуг Міністерства юстиції. Ці та інші реформи Мінюсту йшлося під час засідання Тернопільського прес­клубу.

Захід організовано громадською організацією Український освітній центр реформ у співпраці із Міністерством юстиції України в рамках інформаційної кампанії «Електронне урядування спрощує спілкування», яка здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту “Справедливе правосуддя”. Отримати допомогу адвоката можуть навіть ті, кому фінансове становище не дозволяє оплатити послуги юриста. Адже в Україні розпочали роботу центри надання безоплатної правової допомоги, де можна скористатися послугами юриста у кримінальних, адміністративних та цивільних справах.

«На Тернопільщині з цією системою співпрацює 80 спеціально підібраних адвокатів у регіональному та трьох місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги – розповідає начальник управління юстиції в Тернопільській області Едуард Кольцов.­ За півріччя лише тернопільський місцевий центр звернулися 274 особи. З них 202 отримали роз’яснення та консультації, а 72­м були призначені адвокати. За час роботи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги понад 4 тисячі мешканців скористалися послугами адвокатів безкоштовно».

Скористатися послугами центрів можуть пенсіонери, інваліди, люди з доходом менше прожиткового мінімуму, учасники АТО та ветерани війни, сім’ї загиблих воїнів, діти­сироти та їхні опікуни, громадяни з особливими заслугами перед Батьківщиною, жертви нацистських переслідувань, реабілітовані, внутрішньо переміщені особи та інші. Один з напрямків реформування – це впровадження системи он­лайн послуг, завдяки якій тернополяни можуть отримати через інтернет, зокрема, довідки та витяги з реєстрів нерухомості, про банкрутство підприємств та реєстрацію бізнесу. Цікаво, що десять молодих пар у Тернополі навіть одружилися за допомогою електронного сервісу, а свідоцтва про народження дитини у пологових будинках таким чином уже отримали 177 батьків.

«Ця послуга уже діє в усіх пологових будинках області, а не лише у Тернополі», – наголосив Едуард Кольцов. Він також зазначив, що реформування органів юстиції в області йде за планом, і рівень готовності становить 80%. Бюро правової допомоги на Тернопільщині, як і у всій Україні, запрацюють вже з 1 липня цього року. За словами заступника директора регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлани Бандури, на Тернопільщині Бюро правової допомоги будуть створені у всіх районних центрах, як відокремлені структурні підрозділи вже існуючих місцевих центрів – Тернопільського, Чортківського та Кременецького. Як зазначила директор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Гамбаль, утворення Бюро правової допомоги посилить правову спроможність громад, оскільки жителі навіть невеликих містечок і сіл зможуть отримати правові роз’яснення та консультації. Як показала практика, більшість людей, які звертались до місцевих центрів, потребували надання саме первинної правової допомоги. Так, у 2015 році Чортківський місцевий центр надав консультації та роз’яснення 234 особам із 340, що звернулись до центру, а цього року – вже 245 із 322. Присутня на прес­конференції президент Українського освітнього центру реформ Ірина Мовчан підкреслила, що окрема увага приділятиметься доступу до отримання он­лайн послуг громадянами, які не мають чи мають обмежений доступ до Інтернету. Для цього в партнерстві з програмою «Бібліоміст» заплановано проведення вебінарів ­інструктажів для працівників публічних бібліотек в усій Україні.

Джерело: Тернопільський прес-клуб