Головна Новини Як у Тернополі формують ціни на ліки та хто на цьому заробляє

Як у Тернополі формують ціни на ліки та хто на цьому заробляє

На виконання доручення Голови Антимонопольного комітету України Тернопільським територіальним відділенням проведено дослідження регіонального ринку послуг з організації роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» роздрібна торгівля лікарськими засобами на території України здійснюється в аптеках чи аптечних пунктах підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами-підприємцями на підставі ліцензії, яка видається в порядку, встановленому законодавством.

Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення визначає щодо яких ліків встановлено допустимий розмір торговельних (роздрібних) надбавок, проте на всі інші лікарські засоби та вироби медичного призначення, що не включені до нього, розмір торговельної надбавки не регульований державою і встановлюється суб’єктами господарювання самостійно.

Не підлягають державному регулюванню лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку.

В складних економічних умовах сьогодення факти не об’єктивного підвищення аптеками цін на ліки є не припустимими.

Так, Відділенням встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють реалізацію лікарських засобів та засобів медичного призначення та займають монопольне (домінуюче) становище в певних територіальних межах, прагнуть отримати додатковий прибуток не за рахунок власних досягнень, а за рахунок постійного попиту, оскільки, лікарські засоби є життєво необхідними для споживачів.

За результатами досліджень, проведених за минулі роки, встановлено, що характерною рисою осінньо – зимово – весняного періоду в Україні є загострення епідемічних ситуацій із захворюваннями на гострі респіраторні вірусні інфекції, у зв’язку з чим різко зростає попит на лікарські засоби, що використовуються для лікування (профілактики) таких захворювань. У цей період спостерігається підвищення попиту на зазначені товари, що в окремих випадках перевищує пропозицію аптечних закладів.

Відділенням виявлено не поодинокі випадки, коли закупівля окремих лікарських засобів здійснювалась за цінами, нижчими від попередніх, а роздрібні ціни збільшувалися.

Зокрема, аптечні заклади  встановлюють торговельні надбавки на противірусні та жарознижуючі засоби в розмірі від 15 до 75%.

При зростаючій закупівельній ціні на противірусний засіб, окремі аптеки, крім того, щомісяця підвищували відсоток торговельної надбавки, при чому торговельна надбавка зростала і при відсутності закупівель, тобто на наявні залишки товару з попередніх місяців.

Відділення рекомендувало аптечним закладам, в яких виявлено високі торгівельні надбавки,  встановлювати рівень торговельної надбавки на лікарські засоби на економічно обґрунтованому рівні та утримуватись від дій, що можуть спричинити необґрунтоване підвищення цін на лікарські засоби та призвести до штучного виникнення дефіциту ліків.