Головна Новини І тут поперло… Лукіна

І тут поперло… Лукіна

Василь Лукін
Фото Святослав Журовський

Василь Лукін«Регіонал» Василь Лукін став найактивнішим депутатом сесії міськради.16-та сесія Тернопільської міської ради стала рекордною за часом. Але не за тривалістю, а навпаки – за оперативністю її проведення. Близько 150 питань порядку денного депутати розглянули за 3,5 години і вже на обід пішли з гордо піднятою головою, з честю виконавши свій громадський обов’язок, пише Номер один

Цікавих і актуальних питань та програм було чимало: міжнародне співробітництво, охорона навколишнього середовища, розвиток туристичної галузі, підтримка парків міста. Їх приймали у гострих дискусіях, але якщо на попередніх сесіях основним опонентом виконавчих структур був «фронтовик», то цього разу – голова фракції Партії регіонів Василь Лукін.

Міжнародний імідж обійдеться Тернополю у 3,75 мільйона бюджетних гривень

Нині, зважаючи, що до України наближається масштабна міжнародна подія – чемпіонат Європи з футболу 2012 року, програма міжнародного співробітництва на найближчі роки дуже на часі, при цьому вже у перший рік її реалізації вона мала б притягнути до Тернополя як туристів і бізнесменів, так і (що досить важливо) їх гроші. Сьогодні важко сказати, наскільки вона реалістична, однак, представляючи її, начальник управління стратегічного розвитку ТМР Михайло Окаринський зазначив, що її реалізація, безперечно, посприяє соціально-економічному розвитку міста.

– Реалізація програми дасть змогу підвищити рівень міжнародного співробітництва у місті; покращити співпрацю з партнерськими містами Тернополя; сприяти покращенню інвестиційного клімату та активізації бізнесових контактів; створити позитивний міжнародний імідж Тернополя; позиціонувати Тернопіль як духовний та культурно-мистецький центр, туристично-привабливе місто; сприяти реалізації в місті державної політики європейської та євроатлантичної інтеграції України; розширити поінформованість як зарубіжної спільноти про місто Тернопіль, так і громади міста про міжнародне життя Тернополя, – зазначив Михайло Окаринський.

Реальне її втілення в життя, на думку чиновників міської ради, буде проводитись щодо співпраці з закордонними офіційними інституціями та дипломатичними установами іноземних держав у рамках обміну досвідом, залучення інноваційних технологій, пропагування потреб бізнесу, залучення інвестицій, розвитку туристичної привабливості. Відповідно до цього, Тернопіль тісно співпрацюватиме з іноземними дипломатичними представництвами в Україні. А постійні візити до Тернополя надзвичайних і повноважних послів, консулів, представників інших міжнародних представництв та організацій свідчать, як зазначив пан Окаринський, про неабиякий інтерес до нашого міста з боку іноземних держав. На реалізацію програми міжнародного співробітництва на 2012-2015 рр. передбачено використати 3 млн. 750 тис. грн., при цьому на 100% заплановано профінансувати програму на рахунок бюджетних коштів міста.

Що програму потрібно приймати, не мав сумнівів голова фракції Партії регіонів Василь Лукін, але побачив у ній чимало прогалин та не знайшов реальних цифр, як кількісних, так і якісних, від її виконання.

– Програма з міжнародного співробітництва приймається вперше, тому, можливо, вона ще не є такою досконалою, як би нам хотілося, але її приймати треба. А потім, коли робота налагодиться, можна внести зміни, – зазначив пан Василь. – До недоопрацювань, наприклад, я відніс би відсутність інших, крім бюджетних, джерел надходжень для реалізації програми. Це могли би бути грантові кошти, допомога міст-партнерів, участь у різних програмах від Євросоюзу, під які підпадає Україна тощо. Також програма не дає нам чіткого розуміння, який кінцевий результат ми можемо отримати і який можна чітко виміряти. Наприклад: чи збільшиться кількість іноземних туристів і наскільки (якщо це можна спрогнозувати); наскільки ця програма дозволить збільшити інвестиційні надходження, навіть через залучення тих самих грантів. Коли ми на реалізацію програми передбачаємо реальні гроші (майже 4 млн. грн.), то хотілось би в цій програмі побачити і реальні цифри, на які ми розраховуємо через 4 роки.

Чи буде Тернопіль екологічно чистим містом?

Програми охорони навколишнього природного середовища у м. Тернополі на 2011-2015 рр. представляв начальник управління ЖКГ та екології ТМР Володимир Болєщук.

– Пріоритетом розвитку м. Тернополя є розбудова міста європейського взірця. Сталий розвиток – гармонійне поєднання економічного, соціального та екологічного напрямків – є головним індикатором забезпечення європейського стандарту проживання. З цією метою органи місцевого самоврядування здійснюють на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захист життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, – зазначив Володимир Михайлович.

Стабільне підвищення екологічної та санітарно-епідеміологічної безпеки проживання територіальної громади, стійке збереження високого рівня екологічної ємності урбанізованої системи, формування безперервної зеленої стільникової системи та унеможливлення виникнення візуального забруднення є імперативом Тернопільської міської ради в рамках її екологічної діяльності, – запевнив головний комунальник міста. При цьому Володимир Болєщук додав, що фінансування виконання заходів програми передбачається з таких джерел: міський фонд охорони навколишнього природного середовища, міський бюджет, кошти підприємств, установ та організацій і обласний фонд охорони навколишнього природного середовища.

Вже згаданий вище Василь Лукін і до цієї програми мав зауваження, які здебільшого стосувалися неузгодженості фінансування між містом та областю.

– У паспорті програми розписані джерела фінансування: обласний бюджет – 200 тис. грн., місцевий бюджет – приблизно 7 млн. грн. та інші джерела. Натомість кошти, які передбачено виділити з обласного бюджету, зокрема обласного фонду охорони навколишнього середовища, не узгоджені з управлінням. Більше того, ряд пунктів можливих до виконання лише за умови співпраці з управлінням ОДА, зокрема, управлінням охорони навколишнього природного середовища, екоінспекції, водгоспу, житлово-комунального господарства, Держкомзему, натомість доповідач не проінформував нас, чи ознайомлювались у цих відомствах з програмою.

Окремо «регіонал» зазначив, що у запропонованій програмі не вказані конкретні результати намічених заходів, тобто ефективність використання коштів. Також, на думку пана Василя, доповідачі не сказали, хто проводив експертну оцінку програми і чи проходила вона процедуру громадських слухань.

Попри бурхливі дебати як першу програму, що стосується міжнародного співробітництва, так і другу – екологічну депутати більшістю голосів прийняли. Залишається сподіватись, що під час втілення будуть враховані висловлені на сесії зауваження та пропозиції і вони наповнюватимуться реальним змістом, а не будуть лише програмами для галочки.

Андрій Кучерук