Головна Новини Гута щоб вижити буде продавати землю яку орендує?

Гута щоб вижити буде продавати землю яку орендує?

1414509313Конфлікт «Мрії», одного з найбільших у країні агрохолдингів, із кредиторами вийшов за рамки галузі. Звинувачення в дестабілізації бізнесу і судові позови до банків з одного боку та підозри у виведенні активів і прохання до українських чиновників розслідувати діяльність компанії – з другого не залишили шансів зберегти його в кулуарах – пише Обозреватєль

Минулої п’ятниці сторони, нарешті, налагодили відкритий діалог. У Києві зібралися представники основних кредиторів «Мрії» – майже сотня людей, у яких на руках зобов’язання компанії на сотні мільйонів доларів. Менеджмент запропонував їм модель реструктуризації заборгованості. Вона передбачає створення економічно обґрунтованої структури капіталу, розширення кількості заставних інструментів і виплату частини заборгованості ще до старту реструктуризації бізнесу. У процесі має бути вибудовано вертикально інтегрований холдинг, до якого увійдуть раніше формально автономні бізнеси. Частиною корпоративних прав у цій оновленій компанії власники можуть поділитися із кредиторами.

Перший крок назустріч кредиторам компанія вже зробила, змінивши топ-менеджера. 1 жовтня Миколу Гуту на посаді СЕО групи компаній «Мрія» замінив Владислав Луговський, який працював у компанії з 2006 року. Він сприяв перетворенню «Мрії» з регіонального господарства, яке обробляє 20 000 га, в один із найбільших у країні агрохолдингів. Нині перед Луговським стоїть завдання залагодити фінансові проблеми компанії і втримати її «на плаву».

Про те, який вихід із ситуації запропонували інвесторам і чи мають підґрунтя чутки щодо продажу частини бізнесу сім’ї Гут, Владислав Луговський розповів Forbes.

– Ви очолили компанію 1 жовтня. Зміну менеджменту ініціювали українські власники, чи це була вимога кредиторів?

– Тут збіглися відразу кілька факторів. З одного боку, питання порушив один із найбільших наших інвесторів – за стандартами корпоративного управління, акціонер компанії не може обіймати посаду СЕО. З другого, зіткнувшись із серйозними фінансовими труднощами, компанії необхідно було підсилити менеджерський склад, сформувавши антикризову команду.

Завданням було знайти людину, яка знає і розуміє структуру компанії, зможе провести реструктуризацію і побудувати вертикально інтегрований холдинг. Враховуючи мій досвід і знання, мені запропонували очолити операційне управління компанією.

– Хто озвучив вам пропозицію обійняти посаду СЕО?

– Рада директорів. Я будував компанію, коли її земельний банк становив тільки 20 000 га і довів його обсяг до 200 000 га, був директором цукрового заводу, розумію структуру активів і взаємозв’язок процесів. Торік ми співпрацювали із власниками компаній, але не в форматі «Мрії».

– Хтось із родини Гут бере участь в операційному управлінні?

– Ні. Іван Гута не здійснює операційне управління вже п’ять років. Андрій Гута також не задіяний ні в мікроменеджменті, ні в точковому управлінні.

Колишній СЕО компанії Микола Гута як голова ради директорів залучений у стратегічне планування розвитку бізнесу. Він бере участь у стратегічних сесіях, нарадах, на яких ми захищаємо бюджети, вирішує концептуальні питання тощо. Ми постійно бачимо підтримку з його боку в рамках реалізації антикризової програми.

– Засновник компанії Іван Гута проживає в Україні? Була інформація, що він за кордоном.

– Іван Миколайович часто буває в селі Васильківці (на момент інтерв’ю, зокрема, був там. – Forbes). Він не дистанціювався від проблем компанії, хоч і не здійснює оперативне управління.

– Владислава Рутицька (колишній заступник генерального директора «Мрія Агрохолдинг», 17 вересня була призначена на посаду заступника голови Міністерства аграрної політики та продовольства, 13 жовтня – відсторонена від неї) може повернутися в компанію?

– Владислава Рутицька як мінімум півроку до свого переходу в Мінагропрод була інтегрована в управління «Мрією». Компанія не мала жодного стосунку до її призначенням на державну службу. Це було виключно її особисте рішення. Тому ні про який лобізм наших інтересів тут не може йтися. Наразі про її повернення в компанію не говорять.

– Чому співпраця з Blackstone Group, яку компанія найняла фінансовим консультантом у серпні, тривала лише місяць?

– Контракт Blackstone закінчився 9 вересня. Його не було продовжено, оскільки ми зупинилися на стратегії, запропонованій нам Deloitte Touche Tohmatsu Limited – це також один із світових лідерів у сфері надання консультаційних послуг.

– Є версія, що Blackstone Group згорнула співпрацю через проблеми з оплатою їхніх послуг.

– Ця інформація не відповідає дійсності. Навіть більше – відповідно до договору ми працювали з Blackstone Group на умовах передоплати.

– Чи співпрацюєте ви зараз з ІК Dragon Сapital (DC була організатором розміщення 20% акцій компанії на Франкфуртській фондовій біржі в 2008 році і співлід-менеджером випуску єврооблігацій на $250 млн у 2011 році)? Чи залучені вони до переговорів з власниками паперів компанії?

– У нас не було прямого контракту з Dragon Сapital. У період, про який йдеться, вони працювали разом з Blackstone Group. Звісно, коли контракт з Blackstone закінчився, вони автоматично вийшли з процесу.

– Dragon Capital не є співвідповідачами за зобов’язаннями «Мрії», враховуючи, що вони активно пропонували папери компанії інвесторам?

– Я нічого не чув про такі претензії.

– Міністр агрополітики Ігор Швайка заявив, що готовий взяти участь у переговорах з кредиторами «Мрії». Його хтось уповноважував на таке посередництво? Як ви оцінюєте таку заяву?

– Я вважаю, що бізнес не повинен залучати до вирішення своїх проблем державу. І «Мрія» не має наміру цього робити. Ми можемо тільки вітати увагу профільного міністерства до фінансових проблем аграріїв, адже в складній ситуації зараз опинилися багато гравців ринку. Сьогодні позиція міністра полягає в тому, що процес повинен проходити відкрито, прозоро, щоб він не завдав шкоди ні компанії, ні інвесторам, ні інвестиційному клімату України.