Головна Новини Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України: Що відбувається в Криму?

Екс-голова Служби зовнішньої розвідки України: Що відбувається в Криму?

1947359_575467282549613_1062999495_nНа даний час в Криму відбуваються події з ознаками системної дестабілізації та діяльністю сепаратистів з реалізації сценарію відділення Криму від України. Для забезпечення цього сценарію комплексно використовуються спец підрозділи іноземної держави.

Нове керівництво Автономної Республіки Крим намагається незаконно підпорядкувати правоохоронні органи, силові структури, підрозділи Міністерства оборони України. Надзвичайну загрозу становить те, що військові формування, які не ідентифікують свою приналежність системно захоплюють місцеві органи влади, блокують шляхи сполучення та засоби зв’язку. Ведеться тотальна інформаційна обробка населення скерована на формування позицій більшості громадян на підтримку таких дій, організацію руху за від’єднання Криму від України.  При цьому залякують “загрозами з боку Києва щодо направлення військових формувань, озброєних представників “Правого сектору”, фашистів та націоналістів для наведення порядку в Криму”. Крім того відзначається, що сценарій відділення Криму від України начебто погоджені із представниками Європи та Януковичем. Нібито такий сценарії був узгоджений на зустрічі Президента Росії із представниками Європи під час саміту Росія – ЄС, що відбувся у січні 2014 року. Серед кримчан намагаються розповсюдити думку, що український уряд та Європа зрадили населення Криму!

Я, як голова форуму “Стратегія національної безпеки України”, генерал армії України, бувший керівник Української зовнішньої розвідки, заявляю, що всі заяви відносно вищезгаданих домовленостей є дезінформацією й не відповідають дійсності та направлені на ескалацію сепаратистських настроїв у Кримській Автономії. Закликаю населення Криму не піддаватись на провокації й разом із урядом України докласти всіх зусиль для мирного врегулювання конфлікту! Ми повинні не допустити нових жертв та кровопролиття!

Ми стоїмо на межі масштабної дестабілізації та ймовірного переростання ситуації у військовий конфлікт, який може призвести до масових жертв з обох боків.
В зв’язку з чим закликаю керівництво України, Росії, ЄС та США терміново задіяти всі практичні механізми впливу для стабілізації ситуації в Криму, недопущення зовнішнього втручання в конфлікти, виведення військових формувань на місця дислокації, припинення будь яких навчань на території України та біля її кордонів (планових чи позапланових).
Керівництву Верховної Ради України, Ради безпеки та Кабінету міністрів організувати системний діалогз представниками  Верховної Ради та уряду Криму, представниками громадськості, російськомовного населення, кримських татар, української громади з метою вироблення механізмів стабілізації ситуації в Кримунедопущення збройного протистояння та силових зіткнень на політичному, міжнаціональному, міжрелігійному підґрунті.
Пропоную створити на базі цих представників спільну комісію по врегулюванню ситуації з можливим залученням посередників від ООН, ЄС, США та представників Росії.

Як учасник державних комісій по врегулюванню ситуацій в Криму протягом багатьох років та представник безпекового сектору, закликаю громадян Криму не піддаватися на провокації з будь яких боків, вимагаю від урядів України та Криму докласти всіх зусиль для мирного врегулювання конфлікту. Ми повинні не допустити нових жертв. З свого боку відзначаю, що учасники форуму національної безпеки докладуть всіх зусиль для ефективного сприяння цьому процесу.

Голова Громадського форуму “Стратегія національної безпеки України”, генерал армії, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, екс-член РНБО (2005-2010 рр.),  Микола Маломуж.

01 березня 2014р.