Головна Новини Депутати знайшли спосіб поповнити бюджет за рахунок іноземних артистів

Депутати знайшли спосіб поповнити бюджет за рахунок іноземних артистів

України Леонтій Мартинюк спільно з депутатами Верховної Ради України В’ячеславом Кириленком, Ксенією Ляпіною (ВО «Батьківщина») та Марією Матіос («УДАР») внесли на розгляд парламенту проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки вітчизняних гастролерів» та проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» щодо підтримки вітчизняних гастролерів».

Так, депутати пропонують запровадити збір за проведення гастрольних заходів на території України за участи чужоземних гастролерів – нерезидентів України. Ставка збору становитиме сімнадцять відсотків. Збір не стягуватиметься з гастрольних концертів симфонічних оркестрів, філармонійних, хорових, хореографічних колективів та гастролей академічних театрів.

Як зазначають автори проєктів законів, метою затвердження документів є підтримка українських гастролерів. Тому запропоновано кошти від гастрольного збору спрямовувати до спеціяльних фондів Державного та місцевих бюджетів на допомогу саме українським артистам.

Крім того, парламентарі пропонують запровадити тимчасовий режим пільгового оподаткування прибутку підприємств-організаторів гастрольних заходів, українських закладів, підприємств і організацій культури, творчих колективів і окремих виконавців.

Коментуючи ініціятиви опозиціонерів, народний депутат-свободівець Леонтій Мартинюк, зокрема, зауважив: «Український концертний ринок засмічений неякісними гастролерами, до того ж усі вони переважно з Росії. Ба більше, тільки 15% гастролерів у нашій державі – українські. Для того, щоби виправити ситуацію,запропонували на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який вводить збір за проведення гастрольних заходів на території України за участи чужоземних гастролерів – нерезидентів України, адже до раніше цей збір взагалі був відсутній. Відрахування від цього збору буде спрямовано на підтримку українських артистів. Ухвалення відповідного закону вже за кілька років позитивно вплине на відсоткове співвідношення вітчизняних та чужоземних гастролерів в Україні».