Головна Новини “Чорний список” шкіл які підуть “під ніж” реформ Хоптяна на Тернопільщині

“Чорний список” шкіл які підуть “під ніж” реформ Хоптяна на Тернопільщині

На травень–липень 2013 року у Тернопільській області заплановано оптимізацією навчальних закладів області, у результаті чого очікується закриття окремих загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів (у першу чергу в сільській місцевості), а також скорочення педагогічних працівників. Основна причина – брак коштів і зменшення кількості учнів.

«Утримання мало-комплектних шкіл – це дороге задоволення. Як для області, так і держави в цілому. Наприклад, у сільських школах Тернопільщини один учень почав обходитися державі в 10-12 тисяч гривень, тоді як у Тернополі – в межах двох тисяч», – заявив журналістам начальник управління освіти Тернопільської облдержадміністрації Іван Запорожан.

Як передають Коментарі з посиланням на «Поступ», вТернопільській області вже проводяться заходи з реорганізації та поступової ліквідації навчальних закладів у сільській місцевості.
Так, в Гусятинського району планується закриття дошкільних навчальних закладів шляхом їх злиття зі школами та створення на їх базі так званих навчально-виховних комплексів. Це дитячі садки в таких селах як Васильківці, Вільхівчик, Жабинці, Калагарівка, Малі Бірки, Чабарівка та інші.
У Монастирському районі розроблено план-графік закриття шкіл I-II ступенів – Підгороднянської, Заліснянскої, Красіївської, Лазаревської, Світленської.
У Чортківському районі повинні бути закриті школи першого ступеня у селах Білий Потік, Криволука, Слобідка Джуринська, а в Заліщицькому районі – школи I-II ст. в селі Слобідка.
У Шумському районі закритття Ходаківської школи першого ступеня, також планується закрити Радошівську, Мізюрінецку і Соснівську школи.
У Кременецькому районі заплановано реорганізацію Сапаневску і Білокриницьку ЗОШ I-ІІІ ст. та ЗОШ I-II ст., а також ліквідація Чугалівскої, Шпіколоської, Куликівської шкіл.
У Козівському районі можуть бути закриті школи першого ступеня у селах Заберізки, Вимислівка, Золочівка, Хоростець, а також реорганізовано школи I-II ступенів у школи першого ступеня сіл Покропивна, Медова, а також школу I-III ступеня у с. Августівка до школи II рівня.
Та ж доля чекає і ряд шкіл Бережанського, Підгаєцького і Лановецького району. Функціонування ще кількох навчальних закладів поки залишається під питанням.
Таким чином, відзначає видання, на всій території області проводиться оптимізація мережі загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, в результаті якої багато з них фактично будуть ліквідовані.