Головна Новини Будівлю на Грушевського знову лихоманить

Будівлю на Грушевського знову лихоманить

Банкова

БанковаУ ЗМІ з’явилася інформація, що в середу президент візьме участь у розширеному засіданні Кабміну і комітету з реформ і може «обезголовити» майже чверть міністерств. Крісла, нібито, можуть звільнити міністр освіти Дмитро Табачник, культури Михайло Кулиняк, оборони Михайло Єжель, фінансів Федір Ярошенко та охорони здоров’я Олександр Аніщенко, пише “Сегодня”.
Джерело в керівництві Партії Регіонів підтвердив, що середа буде не рядовим днем в роботі Кабміну. Правда він не сказав прямо – чи будуть відставки або просто президент вчинить рознос без кадрових висновків.
Нагадаємо, цим п’яти міністрам дістається із завидною регулярністю. Дмитра Табачника «звільняють» раз на місяць, а іноді й частіше – під круглі дати і великі національні свята.
Сам Табачник відреагував на чергове повідомлення про свою відставку гранично спокійно. «Я написи на парканах не читаю», – сказав він. Та й в оточенні міністра кажуть, що останнім часом «ніяких тривожних дзвінків з Банкової не надходило». «Але несподіванки бувають», – додало джерело.«У нас проколів і затримок з національного плану реформ на порядок менше, ніж в інших міністерствах», – сказав інший співробітник МОН.
Що стосується Аніщенко, то питання його відповідності займаній посаді Азаров ставив ще в серпні. Тоді міністерство звинувачували у зриві закупівлі вакцин (проблеми з ними тривають і зараз). Втім, тоді наші джерела в Адміністрації президента говорили, що в справі Аніщенко все не дуже однозначно – мовляв, галас навколо його імені і проблеми з вакцинами пов’язані зі спробами міністра перекрити корупційні схеми закупівлі ліків.
Главу Мінфіну Ярошенко Янукович попереджав ще у травні: «Федір Олексійович, враховуючи що я сокиру вже підняв над вами, думайте весь час, щоб я його не опустив». У вересні нагадав: «Підприємства-паразити продовжують збагачуватися на українцях. Не грайтеся зі мною ». А на початку жовтня в Мінфін нагрянула перевірка у складі Генпрокуратури, СБУ, податкової, КРУ. Тоді ж пішли чутки, що Ярошенко, як пити дати, знімуть з посади і «займуть» цю посаду чи нинішнім главою СБУ Хорошковським (а потім об’єднають під крилом Мінфіну податкову і митницю), або головою КРУ Петром Андрєєвим.
Також регулярно ходять чутки про відставку Михайла Єжеля. До нього, за нашими даними, в АП накопичилося багато питань. Однак вони задаються вже давно. А Єжель і понині міністр. Так само, як і Ярошенко.
Що стосується прем’єр-міністра Миколи Азарова (про його відставку також періодично пліткують), то він має непогані шанси залишитися у своєму кріслі до парламентських виборів 2012 року.
«Ймовірність відставок – 50 на 50». «Я не виключаю звільнень, – каже політолог Вадим Карасьов. – Ярошенко взагалі – технічний міністр, він так і залишився замом Азарова. А тут потрібна більш сильна фігура, яка змогла б зарядити Мінфін на акумуляцію доходів, які потрібні країні і влади на виборах. Думаю, в це крісло посадять когось із знакових фігур – більш самостійних. За Єжелю – просто армію треба зараз реформувати, а там нічого не відбувається.Крісло Кулиняка, мабуть, намагаються звільнити під Анну Герман. Кулиняк – Найтихіший міністр, а Герман зможе організувати «митці» під вибори – потрібні ж якісь листи, з’їзди. Аніщенко: розумієте, МОЗ – це нереформіруемая корупційна чорна діра. Туди треба ставити або гарного фінансиста, або сильного лікаря. А от Табачник поки що потрібний як якийсь громовідвід. Думаю, його залишать ». «Я б сказав, що вірогідність відставки всіх п’ятьох – 50% на 50%, – говорить його колега Володимир Фесенко. – Скажімо, про можливість заміни Єжеля говорять вже більше року і не знімають тільки тому, що його немає ким замінити. А відставки Ярошенко чекали ще у вересні, але, мабуть, через справ з Тимошенко кадрові рішення відклали ».