Головна Новини Ігор Гуда: «Треба терміново провести тепломодернізацію в старих будинках, щоб вивести українців...

Ігор Гуда: «Треба терміново провести тепломодернізацію в старих будинках, щоб вивести українців з газового рабства»

Уже з травня українці платять за газ на 80% більше, подорожчає і оплата за гарячу воду. Своїм рішенням Кабмін встановив єдину ціну на газ для населення та промисловості, відтак мешканці Тернопільщини платитимуть за тією ж ціною, що й великі підприємства.

 

З 1 травня вартість газу — 6879 грн за тисячу кубів. Підвищуючи тарифи, Україна виконує зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом. Нагадаємо, раніше ціна на газ для населення становила 7178 грн. Однак на опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня) населення отримувало 1200 кубів за пільговою ціною у 3600 грн за тисячу кубометрів. Виходить, що людям, буцім зробили знижку на 300 гривень за тисячу кубометрів, але насправді взимку оплата за тепло підскочить на 80%.

 

Директор будівельної компанії “Креатор-Буд” Ігор Гуда вважає, що в цих умовах основна увага має бути зосереджена на підвищення енергоефективності.

 

— Провести енерго- та тепломодернізацію в старих будинках — надзвичайно складно і затратно, але це в майбутньому дозволить зекономити і витрати будуть виправдані. З новими будинками  — простіше. “Креатор-буд” зараз використовує передові технології у будівництві, що допомагає скоротити споживання газу на 30%, — зазначає Ігор Гуда.

 

Що ж до старих будинків, шкіл, лікарень та інших стратегічних об’єктів, як говорить Ігор Гуда, тут в першу чергу слід замінювати вікна, труби, котли, а також утеплювати фасади для того, щоби втрати тепла були мінімальними. Будівельна компанія “Креатор-Буд” готова долучатись до тепломодернізації.

 

— У нас в Україні видобувається майде 20 млрд кубометрів газу щорічно. Українці ж споживають 21 млрд куб. м газу. Власного газу нам фактично вистачить, щоби задовільнити потреби українців. Водночас маємо комплексно підійти до програми термомодернізації і взагалі скоротити споживання газу. До цього мають долучитись будівельники, соціально відповідальні підприємці. Ми повинні всі разом вивести українців з цього газового рабства, — резюмував Ігор Гуда.