Головна Новини Як мешканці Тернопільщини шукали захисту від свавілля правоохоронців в Барни

Як мешканці Тернопільщини шукали захисту від свавілля правоохоронців в Барни

Жителі Тернопільської області, які роками шукають справедливості у судах, прокуратурах та правоохоронних органах прийшли зі своїми проблемами до керівника області Степана Барни. Саме він на їхню думку зможе нарешті поставити крапку у тих кримінальних провадженнях і судах, потерпілими або учасниками яких вони є.

Зустріч з головою облдержадміністрації відбулася у форматі круглого столу. Ініціатором проведення такого заходу стала «Рада бізнесу Тернопілля». Від влади були присутні голова Тернопільської адміністрації Степан Барна, заступник голови ОДА Ігор Вонс, начальник управління містобудування та архітектури Володимир Харченко, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури Тернопільської ОДА Ярослав Пелехатий. Від силових структур: Олександр Богомол – начальник ГУ Національної полії України в Тернопільській області, Ігор Вуїв – керівник відділу по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією УСБУ,  Ігор Мукан – заступник прокурора Тернопільської області, Сергій Господарик – заступник начальника головного управління ДФС в Тернопільській області. Від громадськості: представники «Автомайдану», «Самооборони Майдану», «Ради бізнесу Тернопілля», депутати міської ради та інші.

Учасники круглого столу мали зауваження і до чиновників «Білого дому», і до поліцейських, і до служби безпеки і до прокуратури. Власне, найбільше скаржилися на те, що не можуть потрапити на прийом до нового прокурора області. Цікаво, що з приходом кожного нового прокурора вони оббивають пороги його кабінету, але справи їхні так і , з їхньої точки зору, не вирішеними. У прокуратурі повідомили, що всі учасники круглого столу, які жалілися Степану Барні, що не можуть потрапити на прийом до В’ячеслава Перча, насправді уже були на прийомі, тож під час зустрічі просто повідомили неправдиву інформацію. А все через те, що по їхніх справах прийняті рішення, відповідно до законодавства, а не такі, на які вони розраховували.

Як правило, подібні зустрічі не вирішують конкретних проблем. А за участі великої кількості учасників перетворюються на балаган: кожен намагається довести свою правоту, не зважаючи на протилежні аргументи, у даному випадку зі сторони силових відомств чи державних органів. Наприклад, жіночка з Бучача вимагала провести чергову незалежну експертизу ікон з їхнього храму, бо попередні декілька не довели того, чого необхідно парафіянам: що їх вкрав священик. «Ми не хочемо нового отця, – кричала жіночка. – Ми хочемо, щоб він сказав де лежить те, що він вкрав, і щоб він повернув його не місце.». Парафіяни переконані, що декілька цінних ікон та інші церковні цінності були викрадені з їхнього храму і замінені на копії. Ярослав Пелехатий, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури Тернопільської ОДА повідомив, що остання експертиза довела, що оригінали, які вперше були описані у 1955 році є на місці, але вони потребують реставрації і ніяких крадіжок не було. Та жінка продовжувала викрикувати, що Пелехатий за одно з їхнім священиком, і що він також причетний до крадіжки. Подібними були й виступи інших громадян, які вимагають «справедливості» на свою користь.

На круглий стіл запрошували обласного прокурора, але прийшов його заступник. Тож, представник «Ради бізнесу Тернопілля» Віталій Сороколіт запропонував провести цього тижня ще один круглий стіл, але вже за участю В’ячеслава Перча. Керівник області Степан Барна запевнив присутніх, що готовий бути «місточком» між громадянами та правоохоронними органами. Також він зазначив, що наступну подібну зустріч проведуть у другій половині дня 16 вересня або у понеділок 19 вересня вже за участю прокурора області.