Головна Новини Через скаженого кота на Тернопільщині збирали надзвичайну комісію

Через скаженого кота на Тернопільщині збирали надзвичайну комісію

Під керівництвом першого заступника голови Зборівської райдержадміністрації Марії Назарчук працювала надзвичайна протиепізоотична комісія. На порядку денному розглянули два основних питання: оголошення неблагополучним по сказу та введення карантинних обмежень в с. Озерна Зборівського району; епізоотична ситуація щодо АЧС, сказу та сибірки в Україні.Головний спеціаліст Зборівського районного  управління ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області  Дуткевич О.Й. повідомив, що 30.10.2018 р  року в господарстві жительки села Озерна Зборівського району було вбито кота, який наніс подряпини власниці та проявляв неадекватну поведінку. При виїзді на місце події спеціалістами державної ветеринарної медицини було встановлено підозру на сказ. З метою забезпечення виконання Інструкції «Про заходи боротьби із сказом тварин» від 15 березня 1994 р. № 5, труп  даної тварини відправлено в Тернопільську лабораторію Держпродспоживслужби для постановки діагнозу, а в господарстві, де загинув кіт проведено вимушену дезинфекцію та вакцинацію собаки та кота. При дослідженні, яке тривало з 30.10.2018 по 01.11.2018 року, люмінесцентна мікроскопія дала позитивний результат. Враховуючи вище наведене та з метою забезпечення виконання Інструкції «Про заходи боротьби із сказом тварин» від 15 березня 1994 р. № 5, комісія прийняла наступне рішення:

–          оголосити неблагополучними по сказу та ввести карантинні обмеження в  селі Озерна  Зборівського району ( крім вул..Нове село);

–          затвердити план ліквідації вогнища сказу в селі  Озерна Зборівського району згідно додатку.

Далі начальник Зборівського районного  управління ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області  Задорожний І.І. ознайомив присутніх з останніми випадками АЧС в Україні, наголосив на початку сезону полювання на парнокопитних та обов’язковому дослідженні усіх добутих на полюванні диких кабанів на АЧС, а також зупинився на профілактиці сибірки та шляхах запобігання виникнення цього небезпечного захворювання.