Головна Новини Церква в цистерні: на Тернопільщині парафіяни моляться у незвичному храмі

Церква в цистерні: на Тернопільщині парафіяни моляться у незвичному храмі

Храм в металевій бочці. Парафіяни села Переходи, що на Чортківщині, вже майже 20 років моляться в цистерні, яку з продовольчого магазину переробили на церкву. Своїми силами навколо незвичного храму віряни облаштували територію і навіть привезли з Польщі унікальну дзвіницю. Історію святині аналогів якої немає в Україні дивіться в сюжеті Т1 Новини.

Ззовні це звичайна стара металева бочка, та всередині замість іржавих стін – ікони та скульптури святих. Раніше парафіяни села Переходи пішки йшли 10 кілометрів, аж до Чорткова, щоб молитися. Та у 2000 році настоятель тамтешнього римо-католицького костелу Ян Пьонтковський запропонував вірянам незвичну ідею – облаштувати храм у цистерні. Там колись було житло для геологів в Сибірі, потім бочку привезли до Чорткова і зробили у ній магазин, – пвідомляє Т1 Новини.

“Воно всередині було трошки по-іншому. Там були деякі відділи, адже це було житло для геологів і там були перестінки. Ми ж їй всіх забрали, аби зробити місце і поставити лавочки. З двох сторін поставили для людей лавочки і зробили головний вівтар”, – пояснює парафіянка святого Йоана з Непомук Ольга Щербакова.