Головна Новини У Тернопільській лікарні швидкої допомоги не вистачає медиків

У Тернопільській лікарні швидкої допомоги не вистачає медиків

У Тернопільській лікарні швидкої допомоги, як і в медзакладах інших областей, не вистачає медиків, щоб лікувати хворих на коронавірус. Їм допомагають інтерни, а також лікарі з інших відділень. Про це повідомив директор лікарні Ярослав Чайківський.

У Міністерстві охорони здоров’я про це знають. Міністр Максим Степанов розповів, що медики не хочуть працювати через низьку зарплату, пише Суспільне

У Тернопільській лікарні швидкої допомоги завантаженість хворих на 50 ліжок – медики справляються, однак якщо 150 хворих – рук не вистачає, тоді на допомогу переводять медиків з інших відділень. Чайківський розповів, проблеми з персоналом вирішують самостійно, ніхто не допомагає:

“Кисневик, який прийшов на добу, він 29 раз ішов з балоном і підключав цей балон. Він розповів, що на жодну хвилину не закрив очі, тільки носив балони з киснем, хтось мав би розділити його участь”.

У Тернопільській лікарні швидкої допомоги не вистачає медиківСуспільне Тернопіль

Директор Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський

У серпні міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що зараз по всій Україні вакантні 5 тисяч лікарських посад. Найбільше бракує, за його словами, лікарів-інфекціоністів, епідеміологів, вірусологів. Причини, на його думку, – низька зарплатня лікарів. А також – небажання випускників продовжувати навчання в інтернатурі. Крім того, каже, минулого року медзаклади недобрали на навчання майже 1000 студентів.

Богдана Перевізник – анестезіолог у лікарні на Тернопільщині. Коли почалася пандемія, у її лікарні теж забракло інфекціоністів. Жінка добровільно перейшла в інфекційне відділення, щоб допомогти колегам. Працювала там 3 місяці. Як лікувати хворих від COVID-19, дізнавалася самостійно, вивчала протокол, який передало МОЗ, однак цього було недостатньо.

“Протокол дуже обмежений, дуже маленький. Не розглядається багато моментів, що робити далі, немає чіткої схеми, як діяти у випадку ускладнення інфекції”, – каже Перевізник.