Головна Новини У Тернополі службова перевірка вивчатиме як непідготовлений військовий потрапив на передову в...

У Тернополі службова перевірка вивчатиме як непідготовлений військовий потрапив на передову в штурмовий підрозділ і загинув

На фронті загинув 33-річний моблізований з Тернополя Богдан Покітко. Рідні звинувачують військкомат у тому, що вони без підготовки відправили чоловіка на передову. 

Про це написав журналіст Юрій Бутусов. 

33-річний Богдан Покітко отримав повістку на свій день народження. Він не переховувався та був готовий захищати Україну. Спочатку він повинен був охороняти військкомат та вручати повістки. Проте 11 лютого стало відомо, що чоловіка відправляють на фронт на Донеччину. 

Рідні Богдана наголошують, що ніякої підготовки він не проходив. 

“Ніякого досвіду служби в армії у Богдана не було. Але Богдан казав, що якщо країні потрібно, то він теж стане служити. Богдана зарахували до складу роти охорони Тернопільського військкомату. Він стояв у караулах та брав участь у роздачі повісток. За свідченням близьких, він один раз виїжджав на полігон, та відстріляв не більше одного магазина, ніякої іншої підготовки не було. Родина чекала, що час для підготовки настане пізніше”, – написав Бутусов. 

Родичі та журналісти звинувачують посадовців тернопільського військкомату в тому, що вони відправили на війну непідготованого бійця, через що 16 лютого Богдан загинув. 

“Богдан був вмотивованим та чесним громадянином, і якби він отримав хоча б мінімальну підготовку, він міг би стати якісним бійцем, сержантом. Родина Богдана Покітка вимагає встановити, яка конкретно посадова особа тернопільського військкомату ухвалила рішення направити непідготовлену людину на передову, що призвело майже миттєво до загибелі? Хто конкретно відповідав за бойову підготовку перед виїздом, що було для цього зроблено? На вимогу військового керівництва у Кримінальний кодекс були прийняті зміни, які карають за невиконання наказів. Чи є втрата життя солдата таким чином порушенням норм підготовки та злочинною недбалістю? Чи буде порушена кримінальна справа?”, – наголосив журналіст Бутусов. 

У Тернопільському ТЦК обіцяють вивчити ситуацію та покарати винних. Там зазначають:

На даний час у Тернопільському ОМТЦК призначено службову перевірку, за результатами якої буде встановлено осіб, які відповідали за підготовку та навчання особового складу.

Такий випадок, який стався з солдатом Б. ПОКІТКОМ, не є системним.