Головна Новини У Тернополі відбудеться прем’єра фільму «Соловей співає. Доки голос має»

У Тернополі відбудеться прем’єра фільму «Соловей співає. Доки голос має»

9 грудня за підтримки ВП ГО «Ділові українські жінки» у Палаці кіно відбудеться довгоочікувана прем’єра документального фільму «Соловей співає. Доки голос має», який з успіхом пройшов у багатьох містах України.
Авторка фільму Леся Воронюк (ініціаторка Всесвітнього дня вишиванки) та режисер Сергій Кримський, показують причини та наслідки сучасної конфронтації довкола мовного питання у нашій державі. Вони намагаються пояснити, чому в наш час в Україні спілкуватися рідною мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому люди часто відчувають відторгнення та спротив.
Творча група намагалася не загострювати конфліктну ситуацію, а привернути увагу до потреби поширення правдивої історії та перевіреної інформації.
Це стрічка не просто про українську мову, а про мову нескореного народу. Про мову, якою говорить до 50 000 000 людей у всьому світі. Про мову, на знищення якої, століттями викидали мільярди наші вороги, але не змогли її знищити.
За словами авторів стрічки, вперше в історії української документалістики мовне питання аналізується через призму досвідів інших країн, зокрема, Білорусі та Ізраїлю.
«Ми зняли цей фільм і для того, щоб донести: мова має значення. Спілкування російською – вимушений крок, неспростовна вимога радянського тоталітаризму, щоб мати можливість отримати вищу освіту, працювати. І якщо я народився в Одесі чи Луганську, то моя рідна мова – українська».
Показ фільму відбудеться 9 грудня 2019 Палац кіно ( м.Тернопіль,вул Ів.Франко)
Початок о 17-30 год.