Головна Новини У справі побиття журналістів порушено два кримінальні провадження. Може бути порушено ще...

У справі побиття журналістів порушено два кримінальні провадження. Може бути порушено ще три

Одразу три кримінальні справи відкрили після факту побиття журналістів у Теребовлянському районі на підприємстві «Агро-дружба». Одна – за фактом нанесення тілесних ушкоджень журналістам, друга – за крадіжку пального. Директор агропідприємства, який побив журналістів звинувачує їх у крадіжці 10-ти літрів солярки. Чи була така крадіжка та скільки часу діяла нелегальна заправка на підприємстві мають з’ясувати під час розслідування.

«Ми порушили кримінальне провадження за фактом побиття журналістів за частиною 2 статті 345 зі значком1 ККУ – нанесення тілесних ушкоджень журналістам, – повідомив Олександр Богомол, начальник Головного управління Нацполіції у Тернопільській області. – Особа, яка наносила тілесні ушкодження журналістам була одна. У нас є ряд доказової бази, яка може підтвердити цей факт. Задокументовано те, що мало бути задокументовано. Від особи, яка побила журналістів є звернення про те, що вони вкрали 10 літрів солярки. Ми також це розслідуємо: або спростуємо, або підтвердимо, у будь якому разі ми розглядаємо звернення обох сторін. Особа, яка нанесла тілесні ушкодження пішла на зустріч поліції: дала можливість провести огляд у приміщенні, де було побиття, тобто ми не добивалися дозволу через суд. Оглянули заправну станцію нелегальну, бо вона була на території підприємства, і обов’язково буде дана відповідна кваліфікація, що по заправній станції, що по побиттю, і щодо можливої крадіжки пального. Не знаємо наскільки довго там працювала заправка тому, що це підприємство і транспортні засоби підприємства там заправлялися. А хто хотів заправитися цим неякісним пальним також під’їжджав туди. У той же день ми повідомили податкову міліцію про цей факт. Не знаю, яке у них реагування, але у випадку підтвердження – це стаття 204 ККУ – незаконний продаж ліцензійного товару. На жаль, є люди, які не можуть керувати своєю агресією, і думають що їм це зійде з рук. Гарантую, що з рук це не зійде, буде надана відповідна правова кваліфікація. Журналістам було надано медичну допомогу, їх життю і здоров’ю не загрожувало нічого, там скоріш за все будуть тілесні ушкодження з короткочасним розладом. На батьківщині їм надають медичну допомогу. Розслідування перебуває на контролі у Національній поліції України тому, що насильство або протидія журналістській діяльності – це злочин, який контролюють всі.»

Якщо крадіжка пального не підтвердиться, то стосовно керівника агропідприємства буде порушено ще два кримінальні провадження.

«Маємо звернення від директора, що на підприємстві журналісти вкрали 10 літрів солярки, – додає Олександр Богомол. – Якщо це звернення не буде підтверджене, тоді його версія, що він вчинив громадянське затримання злочинців, буде спростоване, і буде розглядатися питання щодо позбавлення волі журналістів, тому що утримувати людей безпідставно ніхто не має право. Якщо людина вчинила злочин, то можна її утримувати до прибуття поліції – це називається громадянське затримання, яке передбачене кримінально-процесуальним кодексом України. Є відповідальність також за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину – стаття 383 ККУ.».