Головна Новини  У Почаївській лаврі моляться тисячі людей

 У Почаївській лаврі моляться тисячі людей

Тисячі прихильників Української православної церкви московського патріархату прийшли на богослужіння до Почаївської лаври, що на Тернопільщині. Службу провели в день Успіння Пресвятої Богородиці.

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

Почаївська лавра

Паломники в Почаєві. Суспільне Тернопіль

Що кажуть паломники

Ольга з дітьми приїхала з Рівного.

“Успіння Пресвятої Богородиці це той день, коли Божа Матінка відійшла від земного світу в Царство небесне до свого сина. Я думаю, що зі всіх молитов найщиріша й найсильніша за те, щоб був мир в нашій державі, щоб була швидше перемога. У мене брат в ЗСУ і багато знайомих, родичів і однокласник з першого дня. Ми молимося за них не тільки сьогодні, а й щодня”.

Паломниця

Паломниця Ольга. Суспільне Тернопіль

Розповів за що молиться Мирослав Шкробацький зі Львова.

“За те, щоб був мир в Україні і на всій землі також. За мир, за щастя. За воїнів, в першу чергу, воїнів. Без наших воїнів миру не буде”.

Чоловік у Почаєві

Мирослав Шкробацький. Суспільне Тернопіль

Наталія Соунєва з Києва. На запитання, чи не боїться вона повітряної небезпеки під час богослужіння, відповіла:

“У віруючих людей трохи інша психологія. У них психологія помочі Божої, милості Божої, що Господь охороняє, Господь захищає. І Якщо взяти, наприклад Почаїв, то були випадки, коли турки нападали і Богородиця захистила і стріли летіли в турків, в іншому напрямку. Тому якщо Бог не захищає людину, якщо нема в людині благодаті Божої, помочі Божої, то хто захистить?”.

Жінка в Почаєві

Наталія Соунєва. Суспільне Тернопіль

Також на богослужінні були паломниці Галина та Надія з міста Сарни Рівненської області. За їхніми словами, йшли до Почаєва 8 днів.

“У першу чергу молимося за мир в нашій країні, за наших діток за наші сім’ї, за богополуччя, за Божу милість, щоб Господь Бог зглянувся над нами. Щоб наші церкви не забирали, щоб було нам де молитися. За наших діток, рятувати їхні душі і свої душі рятувати”, — каже Галина.

Паломниці до Почаєва

Прихожанки Галина та Надія. Суспільне Тернопіль

“За наших діток молюся, щоб не гинули “, — розповіла Надія.

Почаїв

Люди біля храму. Суспільне Тернопіль

Що про прощу до Почаєва кажуть місцеві жителі

Місцеві жителі, з якими поспілкувалися кореспонденти Суспільного, про таку кількість людей під час богослужінь у Почаївській лаврі кажуть так:

Іван Морозюк: “Я б сказав, що це доречно, таке свято. Хай поки війни немає, ну війна є, в нас маю на увазі. Так люди поприїжджали, хто місцевий, нехай моляться”.

Житель Почаєва

Іван Морозюк. Суспільне Тернопіль

Олександр: “Під час війни, це трошки небезпечно. Небезпечно тому, що це масове скупчення людей, а з іншого боку, у нас є правоохоронні органи, які повинні слідкувати за цим всім. Ну, а на рахунок віри, то я не скажу, тому що я ходжу до Бога, а на якій мові це вже мої проблеми”.

Житель Почаєва

Олександр. Суспільне Тернопіль

Ярослав: “Особиста думка моя, нічого воно нікому не заважає. Головне, аби не було ворожнечі”.

Чоловік з Почаєва

Ярослав. Суспільне Тернопіль

Позиція правоохоронців

За правопорядком на території Почаївської лаври стежили поліцейські. Про заходи безпеки під час богослужінь кореспондентам Суспільного не розповіли.

Почаївська лавра

Почаївська Свято-Успенська лавра. Суспільне Тернопіль

“Всі питання прессцентру ГУНП в Тернопільській області, також на місці події є старший, а я не уповноважений давати коментарі від імені Нацполіції”, — сказав один із правоохоронців.

Почаїв

У Почаєві на храмове свято. Суспільне Тернопіль

Ми зателефонували до пресцентру Нацполіції Тернопільщини. Там сказали, що поки інформації про порушення у них немає. Про те, скільки саме людей сьогодні було в Почаївській лаврі, в поліції Суспільному не повідомили.

Богослужіння в Почаєві

Богослужіння в храмі. Суспільне Тернопіль

Люди в церкві

Люди в храмі. Суспільне Тернопіль

Що відомо про паломництво прихожан УПЦ МП до Почаївської лаври

Нагадаємо, попри заборону 19 серпня із Кам’янця-Подільського розпочалася піша хода паломників Української православної церкви московського патріархату до Почаївської лаври. Її заборонили 11 серпня під час засідання ради оборони Тернопільщини. 22 серпня на сесії Тернопільської обласної ради депутати підтримали це рішення. Паломники прийшли до Почаєва 26 серпня.