Головна Новини У Колиндянах, що на Чортківщині, завдяки подружжю жертводавців з`явилася Свята гора

У Колиндянах, що на Чортківщині, завдяки подружжю жертводавців з`явилася Свята гора

Передостанньої неділі літа, 21 серпня, у Колиндянах за велелюддя вірних освячено духовний комплекс – “Хресна дорога”, виконаний з червоного каменю-пісковику, що зигзагом здіймається ввись до підніжжя місцевого храму святого Миколая УГКЦ. Поруч з красунею-церковицею, що височить на вершині пагорба, і пам`ятником Небесній Сотні відтепер вона гармонійно доповнюватиме ансамбль духовних споруд, що стали візитівкою центральної садиби громади, здалеку кидаючись увічі й зачаровуючи своєю естетикою і красою, пише Чортків Сіті

Автор: Любомир Габруський

Поофірувачами “Хресної дороги” виступило подружжя Оксани Плецан і Романа Апостола, чиї імена теж увіковічено в камені.

Фундатори “Хресної дороги” Оксана Плецан і Роман Апостол (в центрі)Любомир Габруський

Любомир Габруський

Уродженка Колиндян, а нині чортків`янка пані Оксана розповідає, що ідея виникла спонтанно. До подружжя звернувся місцевий парох – отець Богдан Недільський. Спочатку мав бути значно менший проєкт “Хресної дороги”, але вирішили зробити більш масштабний, схожий до Духовного центру у Зарваниці.
Усі чотирнадцять стацій, вирізьблені у 3 D форматі з буданівського каменю, виготовила фірма зі Струсова. Близько трьох місяців майстри-каменярі з Ласківців ретельно встановлювали кам`яні стели вздовж схилу, між якими паралельно мостили бруківку. Своїми силами виконали решту опоряджувальних робіт з благоустрою, озеленення тощо.

Любомир Габруський

Любомир Габруський

Кожна стація уночі підсвічується, тому особливо ефектно виглядає “Хресна дорога” темної пори доби.

Ігор Плецан

Ігор Плецан

Спершу планували посвяту духовного комплексу у річницю Незалежності України, але оскільки у ці дні існує загроза провокацій з боку російського агресора, задля безпеки людей вирішили перенести святочні урочистості на цю неділю.

Автор: Любомир Габруський

Чин освячення здійснили отці Богдан Недільський, Сергій Ліщинський, Зеновій Пасічник і добре відомий мешканцям Чортківщини священнослужитель Іван Сеньків, котрий стояв біля витоків відродження УГКЦ на зорі Незалежності нашої держави. Саме йому належать слова, винесені у заголовок даної публікації, що з появою “Хресної дороги” відтепер у Колиндянах буде своя Свята гора.

Автор: Любомир Габруський

Від стації до стації підіймалася велелюдна процесія вірних в часі першої “Хресної дороги”, ревно молячись і співаючи релігійних пісень, присвяченої пам`яті всіх борців за Україну – минулого, сьогодення і майбутнього, задля перемоги України над окупантом й за мир та спокій в нашій державі.

Любомир Габруський

Любомир Габруський

Завершилося дійство недільною Святою Літургією у Божому храмі.

Автор: Любомир Габруський