Головна Новини Тернопільські археологи знайшли унікальні артефакти – 6 скелетів в одній могилі на...

Тернопільські археологи знайшли унікальні артефакти – 6 скелетів в одній могилі на Шумщині

Знахідка, якій більше трьох тисячоліть. Студенти-археологи педагогічного університету поблизу села Кордишів знайшли унікальне поховання людей часів бронзового віку. У могилі було двоє дорослих і дитина, ще троє людей лежали в їхніх ногах. Поспілкувалися з істориками для того, аби дізнатися більше журналісти Т1 Новини.

Вони пролежали в землі 3 тисячі 500 років. Поховання часів бронзового віку знайшли студенти-археологи педагогічного університету поблизу села Кордишів на Шумщині . Це були чоловік, жінка і дитина. Крім того, ще троє людей лежали в їхніх ногах. Ірина була в групі студентів, які першими знайшли поховання. Дівчина каже, не одразу повірили в те, що виявили артефакти такої цінності.

– Так сталося, що першого скелета знайшла саме наша група, а це три дівчини. Це було таке дивне відчуття, адже ми не знали що маємо робити. Радості не було меж та емоції переповнювали, – каже студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Ірина Паньків.

Студенти пригадують, знахідку виявили на третій день експедиції. Кажуть, їм дуже пощастило, адже вже за 5 хвилин розкопок побачили першого скелета. Розповідають, знайти настільки цінні артефакти навіть не очікували.

– За перший день практики ми просто знімали верхній шар, очищали землю і на день третій ми знайшли першого скелета, – каже студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Олександра Волоцюг.

– Це було неочікувано, бо лише прийшли, а це буквально 5 хвилин ми розкопували, і вже щось знайшли. Це було поховання хлопця 15-16 років, тобто підлітка, про це нам сказали вже пізніше, – додає студентка ТНПУ ім. В. Гнатюка Наталя Гладиш.

Зараз знахідки відправили на експертизу до Києва для того, аби точно дізнатися стать та вік скелетів і спростувати чи підтвердити версію про те, що всі вони члени однієї сім’ї.

– Поховання є дуже цікаве. Ми в ньому 6 скелетів, які покладено в позі вершника, в позі моління, в позі ембріона, адже ходять різні версії. І в них в ногах є хаотично розміщені кісти теж трьох людей, – каже доцент кафедри історії України та археології ТНПУ ім. В. Гнатюка Володимир Кіцак.

В могилі також знайшли браслети, шпильки та посуд. Археологи кажуть, це може свідчити про заможний соціальний стан наших давніх предків. Всі ці речі теж відправили на експертизу.

– Якщо жінка мала і скроневі кільця, браслет на руці, браслет на нозі і шпильку, то поховання мужчини супроводжувалося лише маленькою мисочкою, яка лежала перед ним. Вміст мисочки теж відправлено на експертизу і ми спробуємо з’ясувати те, що робили з тою мисочкою, – додає Володимир Кіцак.

Результати аналізів оприлюднять через декілька місяців. Тоді наукова спільнота дізнається більше про одне з найзагадковіших поховань Тернопільщини. Поки ж студенти та викладачі не приховують емоцій, адже вони стали на крок ближчими до розгадки ще однієї таємниці історії.

Христина Луцик, Віталій Куземко, Т1 Новини.