Головна Новини Тернопільська учениця розробила “сюрприз” для росіян

Тернопільська учениця розробила “сюрприз” для росіян

11138168_1053442124685789_3241310986617135776_n-300x240_142839185239Снаряд-ракету для знищення ворожих безпілотників винайшла тернопільська школярка 16-річна Оксана Мурдза. Дівчина навчається у тернопільському технічному ліцеї, а також вже другий рік є слухачем Малої Академії Наук, пише 20 хвилин

Свій винахід Оксана нещодавно презентувала на виставці “Топ-10 винаходів для бійців АТО” у Малій Академії Наук у Києві. Зараз юна винахідниця шукає спонсорів для проведення експерименту зі снаряд-ракетою. Адже потрібні кошти на її виготовлення та на придбання літака-безпілотника.
Над своїм винаходом Оксана Мурдза працювала рік. Радіус дії цієї ракети – до 200 метрів. Вона знешкодить безпілотник, навіть якщо спрацює неподалік. А тими ракетами, що користуються нині, треба влучити точно в ціль.
– Ракети з системою самонаведення дуже дорогі – їх ціна близько 50 тис євро, – каже Оксана. – Моя робота набагато дешевша – 3 тис доларів. Вона коштує, як простий снаряд, а гарантія, що влучить – майже 100%.

Дія ракети проста, продовжує співрозмовниця.
– Снаряд-ракетою може керувати кожен, хто вміє тримати в руках зброю, – каже вона. – Запускається ракета з маршового ракетного двигуна. Вона створює радіо-магнітний імпульс в радіусі 100-200 метрів, тому необов’язково влучати в ціль аби знищити безпілотник. Окрім того, ракета складається з магнітної системи, яка під час вибуху додає уламкове ураження.

Оксана зауважує, що ідея створити таку ракету у неї з’явилася тоді, коли почула від батьків, що у боях під Ілловайськом загинув їхній близький друг. Ворог провів розвідку саме безпілотниками, які знайшли наших бійців. Якби ці безпілотники вчасно знешкодити, можна було б врятувати не одне життя.

У майбутньому Оксана хоче займатися комп’ютерною інженерією. Втім додає, що інтересів має дуже багато, тому вибір зробити дуже важко. Окрім технічних дисциплін, дівчина-винахідник має й інші захоплення. Зокрема, вона закінчила художню школу, школу танців, любить співати.