Головна Новини Тернополян застерігають бути обачними на воді

Тернополян застерігають бути обачними на воді

Найпоширеніший відпочинок влітку – це відпочинок на воді. Саме тому, відпочиваючи, завжди потрібно пам’ятати про безпеку. Тернопільське облводресурсів інформує жителів краю про правила поведінки на воді, які покликані на те, щоб захистити від біди.

На території Тернопільської області налічуються 1401 річка, 26 водосховищ, 886 ставків. Купатися слід у призначених для цього місцях, на обладнаних пляжах. Інакше можна отримати травми ніг, які пов’язані з засміченням дна водойми скляними і металевими предметами.

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу людині, яка потрапила у біду, підтримуючи її на плаву.

Щоб не трапилось біди, навіть той, хто вміє добре плавати, повинен постійно бути обережним, уважним, дисциплінованим, і суворо дотримуватись правил безпечної поведінки на воді. До них належить заборона запливати за буйки, не пірнати у незнайомих місцях, не випливати на судновий хід і не наближатися до суден, не гратися у воді (тягнути когось за ноги під воду, робити захвати шиї, тощо), не заходити у воду у нетверезому стані.

У швидкій річці можна потрапити у сильну течію яка підхоплює плавця і починає безладно нести. Непосильна боротьба з течією може вкінець виснажити сили плавця. Тому розсудливіше плисти за течією, періодично відпочиваючи на спині, повільно наближаючись до берега. У випадку, якщо плавець опинився у воді під час сильного пориву вітру, він не зможе вийти з води. У таких випадках необхідно обрати найбільш сильну попутну хвилю, наблизитися на ній до берега і вибігти на нього.

Особливу небезпеку на воді становлять вири, які затягують навіть досвідчених плавців, підводні плини, що паралізують волю людини, яка пливе; водорості, що сковують рухи плавця. Вири і ями підступно зустрічаються біля піщаних кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

Якщо човен перевернувся, головне не розгубитися, зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за човен (який добре тримається на воді), штовхаючи його до берега. Потрапивши під пліт, або вітрило човна, що перекинулися, в жодному разі не можна заплющувати очі. Варто плисти в тому напрямку, відкіля надходить світло.

Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в школі, вдома, у дитячих оздоровчих установах, а також через засоби масової інформації.