Головна Новини Тернополянин інфікувався новим штамом коронавірусу “Кракен”

Тернополянин інфікувався новим штамом коронавірусу “Кракен”

На Тернопільщині зафіксували випадок захворюваності на новий штам коронавірусу. Це штам “Кракен”. Інфікувався 48-річний тернополянин. Про це повідомила головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук.

“Тернополянин захворів 21 січня, його госпіталізували 24 січня. Він двічі вакцинований “Пфайзером” у 2021 році. Чоловік одужав 7 лютого. Тобто, перебіг хвороби був швидкий”.

За словами Оксани Чайчук, загалом в Україні “Кракен” виявили у чотирьох областях України. Спершу його зафіксували у Сумській області, потім ним заразилися люди у Закарпатській, Тернопільській та Одеській, пише Суспільне.

“Кракен” – це підвид штаму Омікрон. Для того щоб виявити, який штам циркулює на території області, ми відправляємо у референс-лабораторію Центру громадського здоров’я у Києві проби біологічного матеріалу від інфікованих. 31 січня ми відправили 43 взірці і вчора отримали результати. Усі випадки – це генетична лінія “Омікрону” і один – це штам “Кракен”.

Оксана Чайчук

Оксана Чайчук. Суспільне Тернопіль

Новий штам особливий тим, що інфікований може заразити багато людей навколо себе. Хвороба зазвичай протікає у легкій формі і людина швидко одужує, – розповіла Оксана Чайчук.

“В інфікованих спостерігається незначне і короткотривале підвищення температури, болі в голові та м’язах. Також може виникати нежить, загальна слабкість, кашель, першіння в горлі, хриплість голосу. Це перші симптоми “Кракена”.