Головна Новини Тернополянам дадуть 5 мільйонів гривень

Тернополянам дадуть 5 мільйонів гривень

Майже п’ять мільйонів гривень отримають жителі Тернополя наступного року на реалізацію власних проектів, які стосуватимуться покращення міського середовища. Кошти ці будуть закладені у міському бюджеті. Це буде, так званий, громадський бюджет або бюджет участі. Відповідне положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської ради» депутати прийняли під час чергової сесії.

«Громадський бюджет – реальна можливість громади активно впливати на розподіл бюджетних коштів у Тернополі, – пояснив один із розробників документу, депутат Назар Зелінка. – Зокрема, кошти бюджету участі розподіляються на реалізацію громадських ініціатив та проектів з поліпшення міського середовища. Це своєрідний грант міського бюджету на вирішення конкретних питань виборців. Мешканці самі визначаються на що і яку суму витрачати в межах визначених коштів. Це є один з елементів норм прямої демократії, що покращить комунікацію між людьми і місцевою владою. Кращі проекти відбиратиме Номінаційний комітет, який буде складатися із третини представників громадськості, третини депутатського корпусу і третини працівників міської ради. Для початку громадський бюджет становитиме 1% від суми доходів міської ради – це близько п’яти мільйонів гривень. Номінаційний комітет вивчає подані заявки, і кращі виносяться на публічне голосування, яке триватиме упродовж 30 днів через ідентифікацію за допомогою банку ІD або реальне голосування.»

Проекти подають не громадські організації, а особисто громадяни. Але автор проекту має зібрати 25 підписів на його підтримку. Заявки будуть прийматися вже з 1 вересня цього року, щоб на наступний бюджетний рік вже були готові пропозиції на що кошти можна буде витратити.

Сергій Надал зазначив, що проекти можуть стосуватися і ремонту доріг, і об’єктів благоустрою. За його словами Тернопіль – одне з перших міст, у якому прийняли громадський бюджет і він сподіваються на активність тернополян у цьому починанні.