Головна Новини Тендери на Тернопільщині відбуваються зовсім неПРОЗОРО

Тендери на Тернопільщині відбуваються зовсім неПРОЗОРО

Закуповуючи товари, роботи і послуги вартістю понад три тисячі гривень, структурні підрозділи Тернопільської обласної адміністрації мають користуватися електронною системою закупівель. Про це йдеться у розпорядженні голови облдержадміністрації від 11.05.2016  «Про застосування електронної системи закупівель товарів, робіт і послуг». Щоправда розпорядження має рекомендаційний характер, тобто чиновники можуть користуватися цією системою, а можуть і не здійснювати закупівлі через неї. Та навіть, якщо і користуються, то роблять це із порушеннями. Мета цієї системи в тому, щоб із декількох пропозицій обрати найдешевшу і тим самим зекономити бюджетні кошти. Експерти Центру громадського моніторингу та досліджень зі Львова проаналізували державні закупівлі в нашій області і виявили ряд порушень. Для прикладу вони обрали найпоказовіші випадки.

«У Лановецькій райдержадміністрації, де головує Юліан Сірант, представник БПП, закуповували пальне за зворотньою логікою: вибрали з п’яти пропозицій найдорожчу і уклали з ними угоду на закупівлю, – Мирослав Сімка, голова правління громадської організації «Центр громадського моніторингу та досліджень». – Зробили це тільки через те, що ця заправка є місцева, у Ланівцях, це незнана, локальна торгова марка. Показовий випадок ще тим, що правоохоронні органи Лановецького відділу поліції виправдали дії замовників, написали, що це правомірно, що замовник був правий, вибравши найдорожчу пропозицію з п’яти, хоча Державна фінансова інспекція в Тернопільській області з цим не погодилась і договір рекомендувала розірвати. Це перший випадок коли відбувся тендер навпаки: замість найдешевшої пропозиції обрали найдорожчу. У Борщівській райдержадміністрації, якою керує Людмила Юзьків при закупівлі пального вирішили взагалі не користуватися системою «Прозоро». Усі фінансові трансакції можна відслідкувати через систему «Edata», і коли витрачені кошти не відображаються у системі електронних закупівель «Прозоро», то мова йде про укладення прямих договорів. Думаю, якщо ця трансакція пройшла, то є ще й інші, які ще не відображені, тобто структурні підрозділи облдержадміністрації не реагують на розпорядження голови ТОДА.».

На думку Мирослава Сімки причиною цього є не тільки небажання користуватися системою електронних закупівель, а й відсутність знань, як це зробити.

«В кожній області Міністерство економічного розвитку і торгівлі України відповідно до спеціальної навчальної програми визначило відповідальних за впровадження системи електронних закупівель, – зазначив він. – Я точно знаю, що в Тернопільській області є двоє людей, які відповідальні за впровадження цієї системи, яким Міністерство спрямовувало на це кошти. Я є тренером у Львівській області, і зі мною навчалися колеги по Тернопільщині. Те, що районні держадміністрації не застосовують цієї системи вказує не тільки на їх не бажання проводити закупівлю, а й низький рівень знань і обізнаності чиновників на місцях про дану систему, і, можливо, вказує на недостатню роботу тих самих тренерів «Прозоро», яких вишколювало Міністерство. Вони мали б спілкуватися з головами райдержадміністрацій, пропагувати систему, їздити з тренінгами, пояснюючи переваги даної системи, особливості роботи в ній, особливо в районах області.».