Головна Новини Сімейні лікарі в Тернополі отримали 3 тисячі експрес-тестів та захисні набори

Сімейні лікарі в Тернополі отримали 3 тисячі експрес-тестів та захисні набори

Центр первинної медико-санітарної допомоги в Тернополі отримав 3 000 експрес-тестів на Covid-19 та набори захисного одягу для медпрацівників, пише Суспільне.

Ці експрес-тести робитимуть сімейним лікарям Тернопільської громади, їх є 114. Також тестуватимуть тих, хто працює в громаді під час карантину. Закупили тести та захисний одяг за кошти благодійників, – розповіла речниця Тернопільської міськради Мар’яна Зварич.

У процедурному кабінеті Центру первинної медико-санітарної допомоги його директорка Надія Боднар розповіла, як працюють швидкі тести:

“Є зразу одноразова піпеточка. Туди має набратися кров. Тепер в луночку. Тепер має лежати на рівній поверхні до десяти хвилин. Якщо ближче придивитись, то видно як по віконечку просувається кров. Має реагенти, які реагують на глобуліни хворої людини. До 10 хвилин має появитись результат. Ці тести реагують на імуноглобулін М, тобто той, який присутній в організмі людини на час отримання хвороби. Це для нас дуже необхідно, тому що ми маємо певну кількість пацієнтів, яким це необхідно робити. Які нам допомагають у постановці діагнозу. Працюємо ми з тестами, як мінімум два тижні, в нас були вже пацієнти, яким з допомогою цих тестів ми виявляли захворювання. Близько 99 відсотків цей результат достовірний”.

Надія Боднар каже, що також отримали 100 комплектів захисних комбінезонів:

“Це комплект, сюди входить не тільки комбінезон. Входять окуляри, рукавички, маска входить, маски ступеня захисту такого, як ми використовуємо. Рукавички з довгими манжетами, це також дуже важливо. Окуляри і сам костюм, він водонепроникний, це основна характеристика, яка має бути в захисному одязі. Чим вони нам добрі, що тут не треба шапочку купляти, а є капішон, бахіли, тобто ми маємо повністю захист для медпрацівника, який працює”.