Головна Новини Святе джерело Всецариці на Тернопільщині знову збирає вірян на прощу (фото і...

Святе джерело Всецариці на Тернопільщині знову збирає вірян на прощу (фото і відео)

Цієї неділі, 11-го серпня, знову буде дуже людно біля каплички Пресвятої Богородиці Всецариці з чудодійним джерелом на подвір`ї церкви Святої Покрови у Чорткові. Тут відбуватиметься проща з нагоди 17-ї річниці освячення каплички та 15-ї річниці з`яви фігурки Божої Матері на її куполі.

Всецариця – чудотворна ікона Матері Божої ХVІІ століття, що перебуває в Афонській Ватопедській обителі. Саме через цю ікону Пресвята Богородиця передає дар – зцілює онкологічних хворих, пише Чортків Сіті

 Фото Діани Сороки

Історія появи Всецариці у Чорткові

Улітку 2001-го року неподалік каплички Божої Матері на подвір`ї церкви Святої Покрови забило нове джерельце. То сталося рівно через сто років від появи першого джерела біля цього храму. Віряни спочатку не надали особливого значення – думали, що то просто ґрунтові води вийшли на поверхню. Але джерело пульсувало і взимку.

Як розповів згодом настоятель храму отець Михаїл Левкович, ще за рік до того Господь звів його з глибоко віруючою християнкою пані Ганною з Київщини, яка й напророчила з`яву цього джерела. Розповіла наперед з найтоншими деталями, жодного разу не побувавши у Чорткові. Передбачила, почувши від Богородиці у сні, що проект каплички над джерелом Господь відкриє комусь у чудодійний спосіб.

 Фото Діани Сороки

Так і сталось незабаром. Якою має бути капличка, побачив в такий спосіб отець Петро Кравчук зі села Милівці. Тепер та духовна особа – єпископ Православної Церкви України Тернопільсько-Теребовлянський Павло (Кравчук). На ескізі – троє білосніжних ангелів утримують на своїх німбах шестикутне склепіння із зображенням Всецариці. А над ним – маленька баня з хрестом.

У неділю, 11-го серпня 2002-го року, відбулось Архієпископське освячення джерела Всецариці. І відтоді сюди потяглися сотні паломників з усіх усюд.

Як Всецариця оздоровлює

І містяни, і гості Чорткова, обізнані з чудодійною силою джерела, називають його святим. Особливо вірять в цілющість джерелиці люди, вражені онкологією.

Подейкують, якась жінка, випадково почувши у потязі про чортківське джерело Всецариці, навідалась до нього, хоч попередньо і не сподівалася на одужання. Приїжджала декілька разів, щиро молилась. Коли згодом лікарі оглянули її, то здивуванню не було меж: результат їх шокував.

 Фото Діани Сороки

Вилікувався тут від хвороби і один зі священників.

Упродовж 20-ти років хворів містянин пан Василь. Та коли пив воду зі святого джерела, обмивався нею, відчував приплив сил та енергії.

Відомі випадки оздоровлення після вживання цілющої води містянок Алли, Станіслави, Любові, 8-річної Іринки.

Про чудодійну силу зцілення розповів і священник церкви отець Андрій Левкович:

– У киянки пані Олени хворіє свекруха. Повіривши у зцілення, молода жінка привезла її сюди. Через півроку телефонувала, просила передавати всім, хто вірить в Господнє диво: «Моліться щиро і за вірою вашою дасться вам!».

Знак благодаті над святим джерелом

У День Незалежності України, 24 серпня 2004 року, 15 років назад, сталося диво. На куполі каплички Пресвятої Богородиці Всецариці з`явилась фігурка Матері Божої.

Спостерегти це диво Господь дав можливість мешканцю міста, на ту пору військовослужбовцю пану В`ячеславу, коли він знімав на відеокамеру купол над склепінням каплички. У віконечку камери не побачив звичного хреста, а фігурку Діви Марії у сонячному промінні.

 Фото Діани Сороки

Позаду фігурки – ясна блакить. Промінь згори, як пояснили згодом духівники, то сходження Богородиці з Неба. Над чолом у Матері Божої виразно сяє золотий німб.

На цьому відпустовому місці завжди багатолюдно. А за огорожею храму – чимало транспортних засобів з номерами, що засвідчують присутність паломників чи просто туристів з усіх куточків України та ближнього і дальнього зарубіжжя.

У день 11-го серпня це відпустове місце завжди збирає дуже багато люду – попри приналежність до різних конфесій.