Головна Новини СБУ на Тернопільщині затримала військового, який намагався викрасти російський літак

СБУ на Тернопільщині затримала військового, який намагався викрасти російський літак

Служба безпеки України затримала колишнього виконувача обов’язків командира однієї з частин Сил спеціальних операцій Романа Червінського. Він фігурант у справі про невдалу спробу викрадення російського літака, про це повідомляє Громадське

Про це повідомило джерело в правоохоронних органах.

Червінського затримали вранці 24 квітня на Тернопільщині. Суд має обрати йому запобіжний захід 25 квітня. У прокуратурі казали, що клопотатимуть про тримання під вартою.

Військовому оголосили підозру в перевищенні службових повноважень 21 квітня. За це загрожує до 12 років ув’язнення.

Роман Червінський також є колишнім працівником Головного управління розвідки Міноборони України. Крім операції з літаками, раніше він відповідав за операцію щодо затримання найманців ПВК «Вагнера», також відому як «Вагнергейт».

Що це за справа?

Влітку 2022 року група українських волонтерів у співпраці з розвідкою майже переконала трьох російських пілотів дезертирувати разом зі своїми військовими літаками в обмін на 1 мільйон доларів за штуку.

Отримати російські літаки так і не вдалося через втручання Федеральної служби безпеки рф — українська сторона підозрювала, що російська спецслужба розкрила план і почала спілкування від імені пілотів рф, із якими вдалося встановити контакт. Українська сторона все ж мала вигоду: зібрала цінну технічну інформацію про російські ВПС і скомпрометувала трьох військових, принаймні один із них відтоді не виконував бойових завдань.

Журналісти «Української правди» з’ясували, що СБУ відкрила кримінальну справу через провальну операцію, оскільки вона пов’язана з російським ракетним обстрілом околиць Кропивницького. Одного з трьох російських пілотів мали зустріти 23 липня на аеродромі «Канатове» в Кіровоградській області. Туди, як зазначається, прибули організатори операції, кілька десятків військових ССО. До того ж там несли службу бійці інших військових частин.

Та зранку 23 липня в Кропивницькому та ще низці міст України пролунали вибухи. Обласна влада підтвердила, що окупанти запустили по Кіровоградській області 13 ракет, поціливши, зокрема, у військовий аеродром. Унаслідок обстрілу загинув командир військової частини, ще 17 українських військових зазнали поранень. Також були повністю знищені два бойові винищувачі Повітряних сил, а злітна смуга, техніка та будівлі зазнали значних пошкоджень.