Головна Новини Розслідування воєнних злочинів окупантів – один із ключових пріоритетів СБУ в умовах...

Розслідування воєнних злочинів окупантів – один із ключових пріоритетів СБУ в умовах війни

З перших дів повномасштабного військового вторгнення росіян слідчі Служби безпеки України розслідують та ретельно документують численні злочини окупантів та їх пособників.


“На слідчих спецслужби покладається велика відповідальність за розслідування злочинів проти основ нацбезпеки України, а також проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, адже значний масив доказів документується не лише для українського правосуддя, але й для міжнародного.

Зокрема, упродовж першого півріччя 2023 року слідчими СБУ розпочато понад 110 кримінальних проваджень щодо зрадників, які перейшли на бік ворога, здійснюють колабораційну діяльність, виправдовують збройну агресію рф, дії яких кваліфіковано за ст. 111 (державна зрада), ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

З січня поточного року 20 фігурантам цих справ вже повідомлено про підозру.

Також слідчі УСБУ документують злочини російських окупантів проти мирного населення України. Це обставини ракетних обстрілів цивільної інфраструктури Тернопільщини, катування мирних громадян на тимчасово окупованих територіях, застосування тортур до військовополонених, розграбування національних цінностей тощо.

Розслідування таких злочинів ускладняється окупацією та бойовими діями на сході й півдні України, які перешкоджають фізичному доступу слідчих до документів і осіб, що перебувають на тимчасово непідконтрольних територіях.

Відтак, звертаємося до громадян, передусім внутрішньо переміщених осіб, які є свідками воєнних злочинів окупантів та можуть надати важливі докази їх злодіянь. Просимо повідомляти інформацію про злочини ворога на «гарячу лінію» Управління СБУ в тернопільській області (0352) 52-90-00 або скористатися електронною скринькою callcenter@ssu.gov.ua .

Також дякуємо всім, хто вже передав дані про окупантів, зрадників і мародерів, адже ваші свідчення є важливими для притягнення до відповідальності не тільки безпосередніх виконавців, а й військово-політичної верхівки держави-агресора” – повідомив речник СБУ в Тернопільській області Петро Королюк.