Головна Новини Райцентр Тернопільщини здивував великобританців

Райцентр Тернопільщини здивував великобританців

Біля 30 представників громад та бібліотечних установ Тернопільщини у вівторок, 19 вересня, побували у нашій громаді. Захід відбувся лише у Теребовлі та у Києві в рамках проекту «Трансформація бібліотек в сучасні центри розвитку громад», що впроваджується Благодійним фондом «Бібліотечна країна» у співпраці з Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа опора» за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках національного проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», пише ТВОЄ МІСТО Теребовля.


Гість навчальної програми – Зорина О’Доннелл — експерт з Великої Британії, яка має понад 25 років досвіду роботи на керівних посадах у місцевих органах влади, бізнесі та громадському секторі як у Великій Британії так і в Україні. Вона розповіла про успішні моделі роботи бібліотек Великобританії, що вміло поєднали традиційну та іноваційну складову, яка просто необхідна в умах сучасного інформаційного розвитку. У цій країні кількість бібліотек звели до виправданої кількості та наповнили їх для максильної цікавості та функціональності: інтернетцентри, конференцзали, магазинчики, сучасне оформлення та дизайн, діяльність різноформатних клубів за інтересами. ПлатнІ послуги дозволяють формувати частину бюджету закладу.
Родзинкою заходу став прямий скайп-звязок із членом професійної асоціації бібліотекарів Великої Британії Астрід Девіс, яка розповіла про роботу бібліотек на острові Уайт.

У практичній частині міжнародної зустрічі усі її учасники оглянули створені у Теребовлянській громаді Центри культури та дозвілля у Підгайчиках, Лошневі, Довгому.

Саме у таких нових центрах бібліотека є частиною цілого комплексу культурних функцій та відповідає новому, сучасному формату. «Чесно кажучи, я приємно вражена, – поділилась своїми думками Зорина О’Донел після поїздки. – Вражена, тому що багато зразків того, що ви робите, у Британії є передовою практикою. Так, вам є до чого ще рухатись і що удосконалювати, перш за все це стосується наповнення внутрішніх бюджетів бібліотек за рахунок надання різноманітних послуг, що виходять за межі основної діяльності. Та головне, що ви не боїтеся змін, а отже ваші бібліотеки неодмінно стануть сучасним серцем громади».

Ілона Козар