Головна Новини Після негоди на Тернопільщині люди розчищають свої доми та угіддя від бруду...

Після негоди на Тернопільщині люди розчищають свої доми та угіддя від бруду та намулу

Жителі Вишнівця Кременецького району розчищають свої угіддя від бруду та намулу після негоди. За словами заступниці селищного голови Оксани Янкової, 17 липня через зливу в селищі підтопило 5 вулиць та 24 подвір’я. У селищі створили спеціальну комісію та підраховують збитки, пише Суспільне.

Мешканець будинку на вулиці Богуна Микола Мосійчук розповідає, через зливу 17 липня йому підтопило підвал та перший поверх будинку. Там розташовані ванна кімната та кухня. Замокла побутова техніка, стіни та меблі, – каже невістка Миколи Тетяна Мосійчук.

“Все, що стояло тут, всі меблі, в нас затопило водою і намулом. Ми вдячні нашим сусідам, знайомим, які кинулися нам на допомогу і приїхали з різних куточків Вишнівця. Ми з чоловіком родом звідси, але вже більше 32 років живемо у Дніпропетровській області. Чоловік- військовий і виконує свій обов’язок”.

Подвір'я родини Мосійчуків

Подвір’я родини Мосійчуків. Суспільне Тернопіль

На вулиці Грушевського затопило присадибну ділянку та льох, – каже місцевий житель Павло Хіміч.

“Початковий рівень води зранку, як ми прийшли – було приблизно по пояс, метр чи метр десять”.

Господарство Павла Хіміча

Господарство Павла Хіміча. Суспільне Тернопіль

На цій же вулиці через повінь затоплене подвір’я та 5 сотих городу. У будинку було приблизно метр води, каже житель цього дому Андрій Малігловка.

Андрій і Валентина Малігловки

Андрій і Валентина Малігловки. Суспільне Тернопіль

“В історії Вишнівця – це не перший раз. У 199-му затопило не тільки мою господарку, а цілу частину Вишнівця, води було по пояс. Ще мої дід з бабою тут жили, то в цій хаті вода виходила через вікна”, – Андрій Малігловка.

Господарство родини Малігловків

Господарство родини Малігловків. Суспільне Тернопіль

Господарство Павла Хаміча

Господарство Павла Хаміча. Суспільне Тернопіль

“Все затоплене, абсолютно. Вчора я хотіла забрати цибулю, то дуже багато було води і намулу. Проблема в тому, що треба почистити рів, бо нема стоку”, – розповіла Валентина Малігловка.

Стічна канава

Стічна канава. Суспільне Тернопіль

Стоки планують прочистити, – розповів директор комунального підприємства “Комунгосп “Вишнівець” Євген Минзар.

“Десь певно рік назад ми прочищали ці стоки і ми їх чистимо. Кожного року прочищаємо. От зараз підсохне і ми постараємося всі ті канави прочистити”.

Євген Минзар

Євген Минзар. Суспільне Тернопіль

Після зливи 17 липня рятувальники працювали до півночі, – розповів начальник місцевої пожежної охорони Володимир Климчук. За його словами, для ліквідації наслідків негоди залучили також рятувальників із Кременеця.

“Було задіяно 8 рятувальників, дві одиниці техніки і дві мотопомпи. Частково допомагали навантажувати мішки з піском, щоб закрити вхід у житловий будинок і мотопомпи були направлені для викачки води”.

Володимир Климчук

Володимир Климчук. Суспільне Тернопіль

Загалом у Вишнівці частково підтопило 5 вулиць та один провулок, – розповіла перша заступниця селищного голови Вишнівця Оксана Янкова.

“Були підтоплені вулиці Почаївська, Грушевського, Богуна, Дольна, Вишнева, а також провулок Кременецький. Комісія обстежила 24 приватних садиби, де було підтоплення домогосподарств і присадибних ділянок. Обходили всі садиби і за результатами будуть складені акти. Відповідно, тоді буде розглядатися на засіданні сесії і виділять кошти і виплатять людям матеріальну допомогу”.

Оксана Янкова

Оксана Янкова. Суспільне Тернопіль

Оксана Янкова каже, збитки підраховують.