Головна Новини Під час карантину отримати субсидію не так просто. Кому призначають?

Під час карантину отримати субсидію не так просто. Кому призначають?

Період карантину вдарив по кишені кожного українця, адже багато хто залишився без роботи або ж додаткового підробітку. Як прожити цілий місяць на одну мінімальну заробітну плату або ж пенсіонерам протягнути цілих тридцять днів з мізерною пенсією? Ті, хто кілька років поспіль отримує субсидію, знає, що це великий шанс зекономити кошти. Однак чи в цьому році з отриманням субсидії все буде так просто? пише Номер 1

Субсидії в Україні з початку карантину можуть отримати всі, хто залишився без роботи через пандемію коронавірусу. Відомо, що в Мінсоцполітики було внесено зміни, згідно з якими всі безробітні, які перебувають у центрі зайнятості, можуть отримати субсидії.

У березні місяці  Верховною Радою було ухвалено закон, який регулює нарахування субсидій, комунальних послуг та інші виплати українцям. У період карантину заборонили нараховувати штрафи за несвоєчасну оплату послуг, застосовувати пеню і відключати від послуг тих, хто не встиг погасити заборгованість у строк.

Як пояснив заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко, в даному документі є також пункт про субсидії українців. Згідно з ним, позбавити субсидії у період карантину споживача не можна. Особливо цей пункт стосується тих громадян, які отримували допомогу від держави раніше.

Згідно з законом, ті користувачі, які отримували субсидію до карантину, будуть отримувати її надалі. Ті, кому призначили субсидію в період опалювального сезону, будуть отримувати її також. Звертатися таким споживачам в органи соціального захисту не потрібно, субсидію призначать знову автоматично.

До нашої редакції звернулася жителька Тернополя, котра попросила допомогти їй у вирішенні питання щодо надання субсидій. Декілька сезонів поспіль пані Ольга успішно отримувала субсидію згідно з усіма нормами законодавства. Вчасно оплачувала рахунки і заборгованості ніколи не мала. Із настанням карантину її чоловік змушений був піти у відпустку за власний рахунок із березня до червня місяця, відповідно жодного доходу він не мав, а отже, не міг сплачувати єдиний соціальний внесок. Відповідно з настанням опалювального сезону п. Ольга повідомили, що субсидії на опалювальний сезон їм не нараховано. Ми вирішили допомогти нашій читачці і звернулися до департаманту соціального захисту населення Тернопільської ОДА.

– Субсидії нараховуються згідно з перерахунком. Тим, кому вони призначені, все відбувається автоматично. Хто має право, той отримує. Хто звернувся на початку опалювального сезону, тому субсидія також призначається і буде нарахована до закінчення опалювального сезону. Субсидія не призначається, якщо за субсидіанта не був сплачений єдиний соціальний внесок (ЄСВ) або ж якщо він не мав доходу. У постанові є кільки моменів, які передбачають нарахування або ненарахування житлових субсидії, але більшість заключається у сплаті ЄСВ.

Якщо людина втратила роботу в період карантину, треба було стати на облік у центрі зайнятості. Якщо роботу було втрачено, людина ніде не працювала, на обліку не стояла, нікого не повідомила, субсидія нарахована не буде. Також субсидія не призначається, якщо було здійснено купівлю великої земельної площі. Я би хотів наголосити, що не можна різні ситуації змішувати, адже кожен момент варто розглядати окремо. Якщо брати до уваги ситуацію, про яку йдеться вище, то треба підняти всі документи, визначити, що за відпустку було надано за власний рахунок(!) на такий довгий період часу, – коментує заступник директора соціального захисту населення ТОДА Олег Воронка.

На субсидію не мають права українці, які упродовж року придбали земельну ділянку, житло, автомобіль або іншу річ вартістю понад 50 тисяч грн. Також на компенсацію від держави не можуть претендувати боржники за компослуги (у понад 340 грн.), власники квартири площею понад 120 кв. м і будинку площею понад 200 кв. м. І ті, хто має автомобіль, випущений менш ніж 5 років тому. Також у категорію субсидіантів не потрапляють ті, хто офіційно не працює, не вчиться і не перебуває на обліку в центрі зайнятості.

 Закон для всіх один. І ми повинні його дотримуватись. Якщо в законі є чітко передбачені моменти, коли субсидія не призначається, то вона не буде нарахована, це ж очевидно. Ніхто від закону не відступає. Якщо людина не працевлаштована, ЄСВ упродовж декількох місяців не було сплачено, але вона притендує на субсидію, то це має бути вагома причина цьому. Тобто якщо людина не могла бути працевлаштована, має бути надана довідка ЛКК, де зазначено про важкість хвороби або інвалідність. Для жителів сільської місцевості є пом’якшення, адже ми чітко розуміємо, що знайти роботу в селі важче. Але знову ж таки про всі моменти мають бути повідомлені відповідні органи. Не може бути так, що людина не працює, бо карантин, не має довідки ЛКК і хоче отримати субсидію. Такі заяви одразу будуть відхилені, – підсумовує Олег Воронка.

Для багатьох отримувачів субсидій допомога на опалювальний сезон 2020/21 рр. буде перепризначена автоматично. Це стосується всіх, хто користувався субсидією у попередньому опалювальному сезоні. Автоматичного подовження не відбудеться лише у тому випадку, якщо отримувачі субсидії змінили постачальника газу і не повідомили про це соцслужбу.

Для тих, хто хоче оформити субсидію вперше, відомство пропонує такий алгоритм дій. Найперше звернутися з заявою до місцевого управління праці та соціального захисту населення. До заяви слід додати довідки про доходи усіх осіб, які проживають в оселі. Зокрема, для розрахунку субсидії мають значення такі доходи, як зарплата (після сплати податку на фізосіб), пенсія, стипендія, соцвиплати, допомога із безробіття, грошові перекази з-за кордону та інше. Не враховуються: допомога при народженні дитини, аліменти, соцдопомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також допомога переселенцям. Також можна не подавати дохід члена сім’ї, який зареєстрований, але не проживає у квартирі чи будинку. Але за умови документального підтвердження цього факту.

Іванка Біла