Головна Новини Отруїлися понад 30 осіб, 17 з них – діти: деталі масового отруєння...

Отруїлися понад 30 осіб, 17 з них – діти: деталі масового отруєння в суші барі у Збаражі

Станом на вечір, 15 серпня, на Тернопільщині до лікарень з отруєнням госпіталізували 31 особу – попередньо усі потерпілі замовляли суші в новому барі, що 10 серпня відкрився у місті Збараж. 

“14 серпня в ДУ “ТОЛЦ” почали поступати термінові повідомлення про госпіталізцію хворих жителів міста Збараж та навколишніх сіл в кількості 16 чоловік. Станом на вечір 15 серпня таких осіб було 31, з них 17 дітей. При епідрозслідуванні було встановлено, що усі постраждалі споживали суші, приготовлені в одному із закладів міста Збараж. Суші продавалися на виніс. Симптоми були – багатократна блювота, пронос, підвищення температури, всі хворі госпіталізовані. Кількість контактних хворих встановлюється. Також проведено дезінфекцію самого закладу і в домашніх вогнищах, встановлено кількість контактних осіб, також встановлення можливого джерела зараження продукції, яку споживали хворі”, – розповіла Оксана Чайчук, директор Державної установи «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров‘я України».

Керівник ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області Ігор Рогальський наголосив, що суші бар у Збаражі відкрився 10 серпня, але перед відкриттям не було здійснено обов’язкове дослідження питної води. 

“Відомо, що цей заклад відкрився 10 серпня, і почав виготовляти їжу на виніс і продаж через інтернет-ресурси. Щодо відкриття закладу не було дослідження питної води, змивів зовнішнього середовища та інші моніторингові дослідження, що передують відкриттю будь-якого закладу громадського харчування. Фахівцями проводиться розслідування, взяті залишки сировини, залишки тої їжі, з якої готували страви, надані в лабораторію, по результатах досліджень ми зможемо чітко сказати, що є збудником чи джерелом інфекції. Видано розпорядження головного санітарного лікаря щодо припинення діяльності даного закладу, терміном на 10 днів. З’ясовується коло осіб, які були причетні до приготування їжі та фізична особа-підприємець, який здійснює цю діяльність”, – відзначив Ігор Рогальський. 

Джерело