Головна Новини Об’єднавши два береги річки Збруч, ми об’єднали Україну

Об’єднавши два береги річки Збруч, ми об’єднали Україну

100 років тому український народ в акції єдності проголосив Україну соборною державою. Сьогодні ми маємо робити висновки з того періоду. Адже кроки, зроблені тоді, дали можливість проголосити незалежність України тепер. На цьому наголосив голова ТОДА Степан Барна під час урочистостей з нагоди 100-річчя Соборності України.

Цьогоріч заходи відбулися на межі Борщівського району Тернопільської області та Чемеровецького району Хмельницької області. Жителі обох областей з’єднали українських стяг на мості через річку Збруч, яку невипадково називають рікою єднання. Участь у цій акції взяли понад три тисячі учасників, серед яких і представники влади з Тернопільщини, Хмельниччини та Львівщини.

«Єдина істина, яка актуальна протягом усього цього часу, – це істина: коли ми єдині – ми перемагаємо всіх окупантів. І сьогодні ми символічно знаходимося на цьому місці, бо воно – святе для всіх українців. Тут віддавали життя у рядах українського січового стрілецтва, української народної армії, УПА, і доклали багато зусиль для об’єднання нашої держави», – зазначив голова Степан Барна.

Крім того, наголосив він, це місце символічне, тому що тут є могила солдата другої світової війни і могила Романа Шухевича. «У такий спосіб ми намагалися об’єднати українську історію. А об’єднавши історію, ми об’єднали два береги річки Збруч і об’єднали Україну», – підкреслив очільник Тернопільщини.